Рекорден брой деца, жертви на насилие

Светът се превръща във все по-опасно място за децата. За последните десет години рискът от насилие достигна връхната си точка. Една от причините са задълбочаващите се войни и конфликти. Размириците създават все по-опасни ситуации за най-малките.

Според данните, броят на децата, които живеят в конфликтни зони, се е увеличил. В момента има над 149 милиона малолетни в размирни райони с висока интензивност.

Децата във военни зони са изложени на изключително висок риск от покушение, нападение, отвличане или сексуално малтретиране. Броят на отчетените атаки срещу училища и болници се е увеличил с 32% спрямо предходната година, а 12 125 деца са били убити или ранени от атаки, свързани с конфликти през 2018 г.

Сирия е водеща по посегателства срещу деца. Афганистан, Сомалия и Нигерия имат най-висок процент на деца, които са били убити, ранени или са преживели сексуално насилие и са били вербувани от въоръжени сили или групи.

"Нашият анализ показва, че момчетата и момичетата са потърпевши по различен начин от войната.“, заяви в прессъобщение Джанти Соерипто, президент и изпълнителен директор на Save the Children. "За да отговорим на техните специфични нужди, трябва да инвестираме по-големи суми в подпомагането на тяхната безопасност и възстановяване. Децата са тези, които трябва да ни кажат какво им е необходимо, за да се чувстват сигурни и спокойни за бъдещето си. За да се случи това, трябва да им дадем думата и да ги изслушаме.“

Сомалия и Демократична република Конго са най-опасните страни за момичетата.

По-вероятно е момичетата да бъдат изнасилвани, принуждавани да сключват брак, докато са още деца или да преживяват други форми на сексуално насилие от момчета. 87% от проверените случаи на сексуално насилие са свързани с момичета, а едва 1,5% засягат момчетата. В 11% от случаите полът не е регистриран.

Между 2005 и 2018 г. има почти 20 000 проверени случаи на сексуално насилие срещу деца. Авторите на доклада подозират, че действителният им брой е много по-висок. Сексуалното насилие често остава недостатъчно отчетено поради страх и стигма от огласяване.

За момчетата е по-вероятно да бъдат убити по време на война. Те са по-уязвими като въвличане във въоръжени сили и групировки.

"Удивителен е фактът, че светът стои безучастно, докато децата му са мишени и жертви на злодеяния.“, казва Соерипто.

Без подкрепа, децата от конфликтните зони са лишени от здравни грижи, пълноценна храна, чиста вода и както и канализация. Те нямат възможност за бъдеще, защото дори основните им потребности са незадоволени.  

"Безсмисленото унищожаване на живота на децата ще продължи, освен ако всички правителства и враждуващи страни не се съобразят с международните норми и стандарти и не накарат извършителите да отговарят за своите престъпления.“, казва Соерипто.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види