Снимка: Flickr

За първи път Световен ден на пренебрегваните тропически болести

За първа година беше определен ден, който насочва вниманието на света към пренебрегваните тропически болести. Те засягат милиард и половина от населението. На 30 януари тази година хората по света алармираха за нуждата от повече информация и мерки за непознатите, но силно разпространени зарази. Организаторите призоваха международни лидери за действия в борбата със заразите, които все още са слабо известни.

Тези болести се определят като "диагноза на бедността". До момента здравните организации твърде малко се ангажират с проблема, който заплашва глобалното здраве.

Какво представляват пренебрегваните тропически болести?

Това са група от паразитни и бактериални заболявания, които имат тежки странични ефекти. Според Световната здравна организация последствията могат да бъдат ослепяване, обезобразяване и изтощение на хората в най-бедните региони на света.

Обединените арабски емирства работят за премахване на тропическите болести вече повече от 30 години.

"Световният ден на пренебрегваните тропически болести ще повиши осведомеността и ще обедини обществата за спешните мерки от прекратяване на заразите. Особено важно е да поставим този проблем на показ, за да влезе в световния дневен ред.", каза Мохамед Мубарак Ал Мазруей, заместник-секретар в Абу Даби, "Нашият ангажимент не е само към премахването на тези болести. Ние се борим срещу бедността и предоставяне на нови възможности за следващите поколения."

На 30 януари активистите отбелязаха и годишнината от Лондонската декларация от 2012 г. относно пренебрегваните тропически болести. Тогава фармацевтичните компании, донорите, засегнатите държави и редица организации се обединиха, за да подкрепят борбата със заразите.

Среща на върха относно маларията и пренебрегваните тропически болести ще се проведе тази година, на 25 юни. Целта е световните лидери да изпълнят политически ангажименти и да мобилизират инвестиции от 1,5 милиарда щатски долара, за да ускорят напредъка в борбата със заразите.

"Наистина се надяваме да повишим осведомеността по въпроса в Канада и да участваме по-активно в глобалната борба за прекратяване на тези заболявания.“, казва Мери Елън Селърс, старши служител по застъпничество и политика в Канадската мрежа за пренебрегвани тропически болести.

Тази година е важна, не само в борбата за прекратяване на тропическите зарази, но и за глобалното здраве и постигането на целите на ООН за устойчиво развитие в глобален план.

2020 г. осигурява среда, узряла за консенсус и действия. Това е най-подходящият момент за преосмисляне на целите и обединяване на усилията. Лечение за много от пренебрегваните тропически болести съществува. Голяма част от тях много скоро ще бъдат елиминирани.

Има и фармацевтични компании като GlaxoSmithKline и Johnson & Johnson, които даряват лечение. Ако към благотворителността се добавят и глобални инвестиции, резултатите от бробата с пренебрегваните тропически болести ще бъдат отлични и то за много кратък период от време.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види