Уолт Дисни

Пътят към успеха минава през провала

Понякога по няколко пъти

Провалът не е противоположност на успеха. Той е нещо, което си заслужава да избегнем, но всъщност е временно състояние, след което обикновено настъпва огромна промяна в курса (обикновено към по-добро). На всеки се е случвало в даден момент да се сблъска с провала, но това, което е от най-голямо значение, е как реагираме и какво научаваме от своите провали.

Вземете историите на известните, които са стартирали от нулата, за да създадат своите световноизвестни империи. Техните истории днес са обвити в бляскави успехи, но началата им се коренят в епични провали. Те са перфектните примери за това как провалът никога не трябва да бъде причина да спрете да следвате мечтите си.

Казали на Уолт Дисни, че му липсва креативност

Един от гениите на 20 век е бил уволнен от вестник с аргумента, че му липсва креативност. В стремежа си да се докаже, Дисни основава първата си компания производител на анимация, която нарича Laugh-O-Gram Films. Успява да събере 15 000 долара, за да стартира своя бизнес, но се налага за затвори врати кратко след това, тъй като един от основните му партньори също прекъсва своята дейност. След този втори съдбовен удар, отчаян и без пари, Дисни си проправя път към Холивуд, където се сблъсква с още повече критика и провалите валят един след друг, докато той не доказва себе си с първите си класически филми, които го изстрелват във висините на популярността.

Първата компания на Бил Гейтс се срива пред очите му

Днес той е име, което едва ли някой не е чувал, познат като един от най-богатите хора на света, но неговият успех не е резултат от прав и еднопосочен път. Бил Гейтс се появява на предприемаческата сцена с компания на име Traf-O-Data, чийто предмет на дейност било проследяване и анализиране на данни от трафик камери. Гейтс опитал да продаде идеята си, но продуктът всъщност едва проработвал. Всъщност бил тотален провал. Това обаче не повлияло на Гейтс и не го отказало от изследването на нови възможности. Така, няколко години по-късно, той създава първия си Microsoft продукт и си проправя нов път към успеха.

Стив Джобс е изритан от собствената си компания

Стив Джобс е вдъхновяващ предприемач заради своите необикновени иновации, отличили го след завръщането му от почти непоправим провал. Джобс успява да се сблъска с успеха си още на ранната възраст от 20 години, когато Apple се превръща в огромна империя, но след 10 години, бордът на директорите решава да го уволни. Несломен след провала си, Джобс решава да основе новата си компания NeXT, която скоро Apple решава да придобие. Завръщайки се в Apple, Джобс успява да докаже своите способности, подобрявайки имиджа на компанията и извеждайки бранда Apple до нивото, което познаваме и днес.

Успехът е почти невъзможен без провал, защото грешките, които правим, са неизменна част от опита, който придобиваме. В крайна сметка, как ще разберете кое е правилно, ако не знаете кое е грешно? Провалът е познание, което трябва да използвате. По пътя към успеха. И би било по-добре да мислите за него по този начин. Защото в противен случай той би бил просто… провал.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види