Стопкадър Youtube

Агнешки органи, апартамент в Лондон, скулптор от екипа на "Доктор Кой" и скандален филм за извънземно

Днес нито една новина, свързана с НЛО, не е в състояние да се сравни с въздействието, което оказаха 17-те минути черно-бели документални кадри, дебютирали през 1995 година. Филмът се появява в момент, когато населението е обзето от параноя: не само попкултурата е изпълнена с паранормалното, но и темите за конспирации са в разгара си. За това не е изненада, че лентата предизвиква мигновена полемика. Документалната продукция, претендираща да бъде обективно разследване на автентичността на филма, озаглавена "Аутопсия на извънземно: факт или измислица?", става толкова популярна, че успява да привлече 11.7 милиона зрители и то при всяко едно излъчване по Fox в Америка. 

Началото на загадката е поставено преди 60 години, когато през 1947 година американските ВВС обявяват, че неидентифициран летящ диск се е разбил на летището им в Розуел, Ню Мексико, и в момента е в техни ръце. Четири часа по-късно това съобщение е анулирано, като ВВС правят ново изявление, че откритият предмет всъщност не е летящ диск, а нов вид метеорологичен балон.

През 1995 година Рей Сантили показва филм за аутопсия на извънземно, за който твърди, че е заснет от бивш военен оператор, които е пожелал да остане анонимен. През 2006 година Сантили признава, че кадрите не са автентични – въпреки че продължава да настоява, че те са възстановка на филм, който е гледал, а в последствие е изгубен. Но скандалният филм се оказва измислица, а човекът, който го е заснел, е Спирос Меларис.

Миналата неделя, по време на моноспектакъла си в театър на лондонския Лестър Скуеър, той е споделил:

За мен това беше само шега, малко забавление, но си научих урока. Бих искал да кажа, че сега една част от мен се разкайва. Подцених реакцията. Действителността е, че всеки от НЛО общността прие филма за неоспоримо доказателство за съществуването на летящи чинии и извънземни.

Меларис разказва с подробности за декорите, реквизитите, както и за хората, които са му помогнали да извърши измамата. Мъртвото извънземно от записа е дело на Джон Хъмфрийс, експерт по специални ефекти, работил по филма "Доктор Кой" от поредицата за Джеймс Бонд. Именно той е подсигурил костюмите и медицинските инструменти като е ползвал реквизит. Актьорският състав на продукцията е бил ограничен в рамките на семейството му, като брат му и приятелката му по това време, влизат в ролите на държавните "патолози". 

През 2016 година, списание "Paranoia" публикува статия за Меларис и неговия екип, направили поредица скулптори и опити за заснемане, за да постигнат финалните кадри за филма. Агнешка плешка е била използвана, за да се пресъздаде раната, а мозъкът на извънземното, всъщност е направен от три агнешки и един свински.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види