Снимка: Guliver/iStock

Добрият сън има прости правила

Какво е сънят?

Докато спите, вие сте в безсъзнание, но вашите мозъчни и телесни функции са все още активни. Сънят е сложен биологичен процес, който ви помага да обработвате нова информация, да сте здрави и да се чувствате отпочинали.

Британска анкета сред 2 хиляди британци разкрива, че има някои необходими неща за здрав сън - например температурата в стаята трябва да е 16 градуса, помещението да е тъмно, чисто и с бели стени, а чаршафите да са сменяни скоро.

Оптимални условия в леглото осигуряват две възглавници и пижама. Препоръчително е телефонът да бъде прибран 37 минути преди заспиване. Обаче не всички анкетирани правят това.

Повечето хора признаха, че спят по-добре, ако партньорът им не е с тях в леглото. По-склонни да изхвърлят половинката си от семейното ложе в името на съня, са жените. 40 процента заспиват само ако стаята е съвсем тъмна, а една четвърт държат и на пълната тишина.

Много хора обичат да четат преди заспиване. Част от анкетираните предпочитат изданията на хартия. Те са три пъти повече от почитателите на електронните книги. Повечето британци спят на дясната си страна, със свити крака. По гръб спят само пет процента. 

Всеки пети мисли, че сексът е най-добрата гаранция за здрав сън. Идеалната продължителност на съня, според повечето анкетирани, е осем часа. Всеки четвърти обаче не може дори да си спомни кога е спал толкова много. Някои обвиняват за неспокойната нощ прекалено топлата стая, а други - хъркането на партньора. 

Половината анкетирани признават, че след неспокоен сън са по-раздразнителни, а 25 процента - че в такива дни ядат повече вредна храна. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види