Снимка: pixabay.com

Защо ни е студено, когато температурата на тялото ни е висока?

Всеки, който е бил болен от грип знае, че неудобството от високата температура не се състои в чувство за горещина, а напротив – в чувството за смразяващ студ.  Треперите и буквално не можете да си намерите място под завивките.

Високата температура, още позната като пирексия се обяснява като процес на повишаване в телесната температура над нормалната, което се проявява вследствие на естествената реакция на тялото по време на болест. Повечето хора свързват високата температура с инфекции, но тя може да се прояви и при случаи на автоимунни заболявания или като алергична реакция към лекарства. Високата температура не е пряк резултат от тези състояния, а по-скоро от задействането на механизмите на тялото при дадено възпаление. Ключов участник в тези каскади са група молекули, наречени пирогени, които взаимодействат директно с хипоталамуса в мозъка, за да предизвикат повишаване на температурата.

Хипоталамусът служи като термостат на тялото. Когато бъде провокиран от пирогените, той сигнализира на тялото да генерира топлина чрез естествените си вътрешни механизми, по този начин се предизвикват треската и свиването на кръвоносните съдове, намиращи се в близост до повърхността на кожата.

Това е, което създава и субективното усещане за студ, с което се обясняват и поведенческите реакции на човек с висока температура – треперене от студ и нужда да се обвива тялото в завивки и топли дрехи. Всички тези реакции се ефективни за по-лесна адаптация, когато нарушението в нивото на температурата е в обратната посока – ако температурата е по-ниска от нормата (около 36,5 градуса по Целзий), което се случва при по-студено време. Но за съжаление не вършат работа, когато хипоталамусът е подал сигнал към тялото да вдига телесната температура над нормалната.

Ако пирогените изчезнат внезапно от кръвта, какъвто е случаят с променливата треска, хипоталамусът започва да дава сигнали на тялото, че нещата са се "сгорещили" и насочва организма да предприеме обичайните охлаждащи механизми. Ето защо болните се изпотяват, когато тяхната температура се "пречупи".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види