Снимка: Ann Danilina

За какво говори подсъзнанието ни?

Катлин Адамс е терапевт и автор на книгата "Journal to the self" – смята, че един от най-добрите начини човек да се ориентира във вътрешния си свят, да възстанови душевното си равновесие и да разреши проблемите си, е като си води лични записки.

В книгата си разказва за 22 интересни техники за водене на дневник – включително как да си записваме сънищата си. Идеята е, че докато спим, нашето подсъзнание ни изпраща зашифровани съобщения под формата на ярки образи. Тази информация може да бъде много полезна, стига да можем да я разбираме. Някои сънища са проява на наши скрити тревоги и желания. Други пък помагат да се оправим в трудни ситуации.

Ако нямате навика да си записвате и анализирате сънищата, то може би е време да опитате. Ще разгледаме няколко продуктивни съвета за това как да работим със сънищата си.

Дайте име на всеки сън, а на последната страница си направете нещо като съдържание – така много по-лесно ще можете да проследите какви теми са ви тревожили в даден момент от живота.

Например "Таксито бавно се движи по задушните улици на града. Въздухът в колата е тежък, задимен, а навън е още по-зле. Чувствам се мръсно – като покрита с кал кола. Горещо ми е. Самотно ми е. Чувствам се изморен и спрял, като въздуха. А от другата страна на прозорците, тече друг живот."

Не е задължително подробно да изучавате всеки сън – понякога е достатъчна и една бърза интерпретация. В някои случаи може да използвате и няколко техники. Въпросът е кога да спрете? Вие сами ще усетите, че нямате повече време, интерес и желание да го правите. Но е добре да финализирате всичко с кратка бележка, в която да синтезирате получената информация.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види