Снимка: gratisography

Кученцата на мъже с мустаци се поддават по-добре на дресировки

Британски специалисти са установили, че тайната за добрата дресировка е чесането на кученцата с четка за зъби или гъделичкането им с мустаци.

Това успокоява мъниците, защото мустаците приличат на козина. Така те се адаптират по-добре и се подобряват социалните им навици.

Специалистите от благотворителна организация за кучета-водачи в Рединг доказаха също, че първите шест седмици от живота на кучето са ключови за темперамента му, когато порасне. Много важно е през този период животните да срещат възможно най-много хора и да попадат в различни ситуации. Това ще предотврати проявите на агресивност и те няма да нападат хора или други животни.

Кученцата се раждат слепи и глухи, затова основно през първите им две седмици е чувството им за допир. Гушкането и галенето им през този период е много важно за създаване на връзка с хората. Добре е също да опознаят различни материали - от меки тъкани до синтетични, включително и такива, които напомнят за козина, като четка за зъби или мустаците.

След втората седмица е добре да започнат да чуват резки звуци. До четвъртата седмица те трябва да бъдат тренирани да ходят по различни повърхности. Слухът им се развива и е добре да чуват всекидневен шум - телевизор и звън на телефони. През петата седмица кученцата вече трябва да излизат навън и да виждат непозната среда и хора, а през шестата - да започне дресеровката.

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види