Снимка: Getty Images

Жозеп Борел, убеден каталунски европеец начело на дипломацията

Бивш председател на Европейския парламент, 71-годишният Жозеп Борел, назначен вчера за министър на външните работи в испанското правителство на Педро Санчес, е убеден европеец и каталунец, който твърдо се противопоставя на независимостта на своя регион.

Назначаването начело на испанската дипломация на този белокос социалист бележи връщането на преден план на човек, който през 1999 г. се отказа от бляскавата си национална кариера заради финансов скандал.

През 1984 г. той бе назначен за държавен секретар по финансовите въпроси в правителството на социалиста Фелипе Гонсалес, а през 1991 г. стана министър на транспорта и благоустройството.

Борел е представител на лявото крило на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), През април 1998 г. той привлече вниманието на медиите, когато с подкрепата на първичните организации, съблазнени от чара му, се кандидатира срещу лидера на партията във вътрешнопартийните избори за кандидата на социалистите за премиер на парламентарните избори през 2000 г.

Възходът му бе кратък, защото през май 1999 той се оттегли от политическата сцена, след като беше опетнен в скандал за данъчни измами, в които бяха замесени двама негови бивши сътрудници от държавния секретариат по финансите.

След като не постига успех на националната сцена Борел - любител на дългите туристически преходи, който често казва за себе си, че е "бегач на дълги разстояния" - се насочва към европейската проблематика.

Представител на испанския парламент през 2002 г. в Европейския конвент за бъдещето на Европа, той става председател на Европейския парламент и заема този пост от 2004 до 2007 г.

Противник на независимостта

Този каталунец демонстрира през последните години много силното си противопоставяне на движението за независимост в Каталуния и миналата година държа речи в Барселона на демонстрации за единството на Испания.

"Това е война, в която не може да се използва оръжие, но в сърцевината й е пропагандата", каза той през октомври пред чуждестранни журналисти в Мадрид. Застъпниците на независимостта "я използват много добре, а испанското правителство - много лошо".

"Отровата вече е насадена в умовете на хората по такъв начин, че смятат другите за "испански боклуци". Отнасят се с другите като към чужденци, които подценяват. Говорят за революция на усмивката, но в социалните мрежи насилието е ужасно", добавя той.

Борел е и съавтор на книга, публикувана през 2015 г. "Цената на независимостта и детските приказки за нея", в която громи политическите и икономическите аргументи на радетелите за независимост.

Те подкрепиха в парламента новия премиер Педро Санчес, за да бъде свален Мариано Рахой, но бяха разочаровани от назначаването на Борел на водещ пост в изпълнителната власт.

"Това ли е жестът, с който искате да ни изпратите послание за деескалация?", реагира в понеделник в Twitter бившият председател на изпълнителната власт в Каталуния Карлес Пучдемон, като го обвини, че подхранва "омразата" на каталунците.

Роден на 24 април 1947 г. в Побла де сегур - селце в каталунските Пиренеи, Жозеп Борел е син на хлебар и често придружавал баща си, докато разнася на гръб хляба по селата.

Получава много стипендии и е блестящ студент. След като завършва авиационно инженерство в Мадрид, получава магистърска степен в университета "Станфорд" в САЩ, магистърска степен от Френския институт за петрола и новите енергийни източници и докторска степен по икономика.

Баща на две деца от първия си брак с французойка, която е срещнал, докато работи в кибуц в Израел, Борел живее от 20 години със социалистката и бивш министър на околната среда Кристина Нарбона.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види