Днес е Деня на "Междузвездни войни"

Милиарди фенове по света днес отбелязват Деня на "Междузвездни войни" - неофициално честване на култовата космическа сага.

Поредицата, създадена от Джордж Лукас, се сдоби с предана фенска маса след излизането на първия филм през 1977 г.

Традицията да се отбелязва Денят на "Междузвездни войни" няма комерсиален аспект. Честването е просто начин поклонниците на космическата сага да засвидетелстват предаността си. Въпреки че не стои зад инициативата, компанията "Лукасфилм" подкрепя феновете.

На този ден почитателите обикновено се поздравяват с "Нека четвърти бъде с теб" - заигравка с култовата реплика "Нека Силата бъде с теб" от "Междузвездни войни".

Феновете отбелязват празника, маскирайки се като любимите си персонажи от космическата сага Люк Скайуокър, принцеса Лея, Хан Соло, Дарт Вейдър, Йода, Чубака, Боба Фет - просто за забавление или за участие в тематични конкурси, или с маратонско гледане на филмите от поредицата.

Милиони фенове ще използват хаштага #Star Wars Day, за да покажат на света как отбелязват празника.

А по случай днешния неофициален Ден на "Междузвездни войни" е време да си припомним и няколко любопитни факта за култовата филмова сага:

Смята се, че поредицата "Междузвездни войни" е вдъхновена от филмите "Телохранител" и "Тайната крепост" на прочутия японски режисьор Акира Куросава.

Наименованието "джедай" на рицарите от Джедайския Орден идва от "джидай-геки" - японските исторически филми за самураи.

Рожденият ден на създателя на "Междузвездни войни" Джордж Лукас не е на 4 май, а на 14 май.

Във филма "Междузвездни войни: Епизод I - Невидима заплаха" - първия хронологично, но четвърти по реда на създаването им, учителят Йода има по три пръста на краката, докато куклата, използвана в "Империята отвръща на удара" и "Завръщането на джедаите", както и дигиталният модел от "Междузвездни войни: Епизод III - Отмъщението на ситите", са с по четири пръста.

Лицето на Йода, и по-специално очите, са вдъхновени от Алберт Айнщайн.

През 2011 г. възпоменателни монети "Междузвездни войни" стават законно платежно средство на тихоокеаннския остров Ниуе.

Името на симпатичния робот Ар Ту-Ди Ту (R2-D2) е взето от разговорния език на звукооператорите в киното.

Дизайнът на кораба "Хилядолетния сокол" е вдъхновен от хамбургер. Наистина.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види