Манията по лястовичите гнезда

Пролетта дойде и лястовиците започнаха да строят своите гнезда. За гнездата на българските лястовици няма опасност, но китайските са си направо застрашени от изяждане. Столетия наред в Китай лястовичи гнезда се консумират от хората. Една от легендите гласи, че през седми век императорската армия била изтласкана от Чингиз хан на скалист остров в Южнокитайско море. Островът бил пълен с пещери, в които гнездели хиляди лястовици. Птиците изграждали домовете си от собствената си слюнка, която имала свойството бързо да засъхва.

Войниците започнали да събират лястовичите гнезда, да ги варят с часове, за да отстранят калта, и така се спасили от гладна смърт. Това едва ли е случайно, поради факта, че лястовичите гнезда съдържат 70% протеин. Доколко тази легенда е вярна не става ясно, но рецептата по приготвянето е останала почти непроменена през вековете. Степента на почистване гнездата е най-важна за тяхното качество. Търговците ги делят на "бели" – гнездата са събрани преди лястовиците да се настанят в тях и "черни" – когато са вече употребявани и замърсени.

Белите са значително по-скъпи от черните. Истината е че, лястовичите гнезда са напълно безвкусни. Това е причината готвачите да ги варят в пилешки бульон и да прибавят към тях месо и зеленчуци. Според китайската медицина лястовичите гнезда тонизират организма, подобряват еластичността на кожа при жените, заздравяват далака и стомашните стени. Вероятно на всички тези качества се дължи и баснословната им цена. Една кутия с шест почистени и готови за консумация гнезда може да достигне до 2000 долара. Малка порция във Виетнам например се предлага за 50 долара. Съвременните рецепти търпят множество вариации, като гнезда се приготвят и под формата на десерт. В Китай можете да опитате и новият хит - нес кафето със стрити на прах лястовичи гнезда.

В днешно време събирането на гнездата се регулира на държавно равнище, за да бъде предотвратена прекомерната експлоатация на техните находища. Събирането на реколтата е два пъти в годината - от февруари до април и от юли до септември. Право да се занимават с тази дейност имат само местни жители с издаден лиценз. Те се изкачват на покрива на пещерите и събират гнездата само с помощта ратанови стълби, въжета и бамбукови пръти. Често ловците на гнезда рискуват живота си в тъмните и опасни пещери. Според техните вярвания могат да се върнат живи и с добър "улов", само ако изкачат скалата на разсъмване и се спуснат по залез слънце.

Първото количество от гнезда се прибира в началото на размножителния сезон, дни преди лястовиците да снесат яйцата си. Измамените птици после правят друго гнездо. Щом яйцата са се излюпили и лястовичетата са ги напуснали, гнездата се събират отново.

Бизнесът с лястовичи гнезда акумулира годишни приходи от 5 млрд. долара. Индонезия държи първото място по производство с дял от 70%, следват я Малайзия с 20% и Китай с 10%. Най-големият купувач е Хонконг. Манията по лястовичите гнезда обаче отдавна е завладяла и САЩ, те са на второ място като вносител на деликатеса. В България под наименованието "лястовиче гнездо" в някой ресторант могат да ви поднесат печена кайма в кръгла форма, по средата на която се намира едно яйце. Е, поне няма да ви вземат 50 долара за подобно ястие.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види