Снимка: Riccardo Antimiani

Либия: военна риторика на Хафтар, дипломатическа офанзива на правителството

Симон Валмари от Франс прес

Дипломатическа офанзива срещу военна офанзива в Либия: премиерът на международно признатото правителство обяви вчера, че ще направи обиколка на европейските столици, ден след призива на опонента си маршал Халифа Хафтар за удвояване на усилията за превземането на столицата Триполи.

Министър-председателят на правителството на националното съгласие Файез Сарадж ще се срещне последователно с италианския премиер Джузепе Конте тази сутрин, с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин вечерта, а утре с френския президент Еманюел Макрон в Париж, се казва в комюнике на говорителя на външното министерство на правителството на националното съгласие.

Предвижда се също така и визита във Великобритания в рамките на тази обиколка, която има за цел "да събере подкрепа срещу агресията" на маршал Хафтар, се посочва в комюникето.

Либия, която е обзета от нестабилност след падането на Муамар Кадафи през 2011 г., отново попадна в спирала на насилие след началото на 4 април на военната офанзива на силния човек на Източна Либия маршал Хафтар срещу Триполи, където е базирано правителството на националното съгласие.

След бързо напредване войските на самопровъзгласилата се Либийска национална армия от един месец стоят на едно място пред вратите на Триполи, които са блокирани от сили, лоялни на правителството на националното съгласие, сред които и въоръжени групировки от град Мисрата. Сражения се водят в южните предградия на Триполи и на юг от града.

Визитата на Сарадж в Париж е от изключителна важност за правителството на националното съгласие, което, на няколко пъти, обвини Франция, че най-малкото политически подкрепя маршал Хафтар.

Френските власти продължават да отхвърлят тези твърдения, противопоставят се на военна операция и заявяват привързаността си към "политически процес под егидата на ООН".

"Месецът на джихада"

От 4 април сраженията и бомбардировките причиниха смъртта на най-малко 432 души, 2069 бяха ранени, а повече от 55 000 бяха разселени, според ООН, която засили призивите си за край на насилието.

В неделя мисията на ООН за Либия още веднъж призова страните на конфликта към "едноседмично хуманитарно примирие с възможност за подновяване" по случай началото вчера на месец рамазан.

Няколко часа по-късно обаче маршал Хафтар призова войниците си да "се сражават още по-ожесточено" със силите, които защитават либийската столица и правителството на националното съгласие.

"Призовавам ви, с вашата сила и решителност, да се сражавате с врага още по-ожесточено отпреди, докато го изкорените от нашето обичано отечество", заяви Хафтар в съобщение, прочетено от говорителя на Либийската национална армия генерал Ахмад ал Месмари.

С началото вчера на "благословения месец рамазан, месеца на джихада", свещената война, маршал Хафтар призова войниците си да се покажат "храбри и безмилостни", за да бъде изкоренен "тероризмът".

Силният човек на Киренайка оправда офанзивата си с желанието да "прочисти Запада" на Либия "от терористи и наемници", от каквито се състоят, според него, различните въоръжени групировки в региона.

"В случай на отстъпление на врага, силите ни трябва да го преследват мощно и бързо, да не му позволяват да избяга и да го унищожат", каза той в посланието си.

Разделен парламент

В политически план либийският парламент направи в неделя крачка към трайното разделение, след като 42-ма депутати дисиденти избраха "временен" председател на парламента, алтернативен на сегашния председател Агила Салех, поддръжник на маршал Хафтар.

Парламентът със 188 депутати, избрани през 2014 г., е базиран в Източна Либия, където избяга, след като Триполи бе превзет от коалиция на милиции. Първоначално базиран в Тобрук, той се премести на 13 април в Бенгази, бастион на маршал Хафтар.

След началото на офанзивата 42-ма депутати решиха да бойкотират работата на парламента с цел да покажат недоволството си от протичащата военна операция.

По време на второто си заседание в неделя те определиха лидера си Садек ал Кехели за "временен" председател на парламента "за срок от 45 дни".

Това символично решение "има за цел да даде възможност на други депутати да се присъединят към нас, някои не могат да го направят заради ситуацията със сигурността на Триполи", заяви пред Франс прес депутатът Солейман ал Факих.

Със само 42-ма депутати това събрание не разполага с необходимия кворум, предвиден в конституционната декларация (половината плюс един депутати или общо 95), за да провежда валидни парламентарни сесии.

Международната общност признава базирания в Източна Либия парламент, сформиран след изборите през 2014 г., но не и правителството на Абдуллах ат Тани, излъчено от него и което също е базирано в източната част на страната.

Тя подкрепя от края на 2015 г. базираното в Триполи правителство на националното съгласие, сформирано чрез вътрешнолибийско политическо споразумение под егидата на ООН.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види