Снимка: Joao Silva

Следващият президент на ЮАР е изправен пред огромно икономическо предизвикателство

Сюзан Нданджи, агенция Франс прес

Южноафриканските избиратели не спират да повтарят от седмици: те искат работа. Предизвикателството пред победителя на предстоящите в сряда парламентарни избори, навярно Африканския национален конгрес (АНК) на президента Сирил Рамапоса, се очертава титанично в страна, чиято икономика е в застой.

Богата с промишленост и инфраструктура, които са безпрецедентни за континента, Южна Африка така и не се възстанови от финансовата криза, която удари цялата планета през 2008 година.

Вече над 10 години нейната икономика се носи в един отчайващо апатичен климат, като редува тримесечия на слаб растеж с технически рецесии, на фона на масова безработица (над 27%), обезценена национална валута и нарастващ дълг.

Последните години от бедственото управление на президента Джейкъб Зума (2009-2018 г.), чийто ритъм бе зададен от неспирни корупционни скандали по най-високите етажи на властта, бяха наказани сурово от пазарите.

Две от трите водещи рейтингови агенции дори понижиха южноафриканските държавни облигации до "спекулативно равнище".

Откакто пое юздите на управляващата партия АНК, а преди година и половина - и на страната, президентът Рамапоса обеща да изкорени корупцията, да върне чуждестранните инвеститори и да създаде работни места.

Досега без кой знае какъв резултат, тъй като брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна само с 0,8% миналата година и не би трябвало да се представи по-добре през тази, с увеличение от 1,2%, според Международния валутен фонд (МВФ).

Политическа съпротива

"Продължителният период на нисък икономически растеж и висока безработица е истинско предизвикателство", обобщи рейтинговата агенция Moody's.

През цялата предизборна кампания Сирил Рамапоса слушаше за разочарованието, стигащо до гняв, на населението на страната, която обеднява все повече и днес е определяна от Световната банка за една от държавите с най-големи неравенства в света.

Въпреки тази равносметка най-новите проучвания на общественото мнение дават на АНК - партията, която управлява от края на апартейда преди четвърт век - абсолютно мнозинство в парламента. Така Рамапоса би трябвало да запази своя пост на държавен глава (б. пр.: в Южна Африка президентът се избира от парламента).

Пред над 50 000 свои привърженици, събрали се на стадион в Йоханесбург в неделя, той увери аудиторията си, че е чул критиките, и обеща да "създаде работни места".

Неговият основен съперник, Муси Маймане от Демократичния алианс (ДА), вече изключи каквото и да било дълбоко прочистване на АНК, който според него е "прогнил отвътре".

Само че още преди да са научили резултата на АНК, на който социолозите отреждат между 50% и 60% от гласовете, анализаторите вече се съмняват, че Сирил Рамапоса ще може да изпълни своите обещания.

"Пазарите заложиха много на негова победа, но той ще се изправи пред силна политическа съпротива в собствената си партия, разкъсвана между "добрите" и "лошите", предупреждава Лумкиле Монди от Витватерсрандския университет в Йоханесбург.

Под "лошите" се има предвид кланът на бившия президент Зума, който бе в центъра на финансови скандали по време на своето управление. Все така влиятелни в ръководните органи на АНК, възможностите им да вредят остават значителни.

"Между чука и наковалнята"

"Всяко решение срещу замесените в корупция ще бъде възприето като политически акт и ще ограничи полето за действие" на Сирил Рамапоса, добавя Монди.

"Няма да преувеличим, ако кажем, че Рамапоса е притиснат между чука и наковалнята", подчертава Индиго Елис от лондонската консултантска фирма Verisk Maplecroft.

"Способността му да изпълнява неговите обещания, по-конкретно това да инвестира 100 милиарда долара за пет години, зависи от това дали ще съумее да се наложи над антиинвестиционния клан в АНК", отбелязва Елис.

Голям брой чуждестранни икономически актьори се безпокоят по този повод от поземлената реформа, подета от Сирил Рамапоса под натиска на лагера на Зума. Тя предвижда да бъде разрешено конфискуването, без обезщетение, на земи, собственост предимно на бели, в полза на чернокожото мнозинство.

В реч държавният глава обеща "решителни мерки срещу корупцията". Той пое ангажимент да отстрани министрите, депутатите и лидерите на АНК, които бъдат признати за виновни за присвояване на държавни средства.

Освен това има риск неговият план за спасяване на държавния електроенергиен гигант Eskom, принуден неотдавна да пристъпи към толкова масови, колкото и непопулярни съкращения, да влезе в челен сблъсък със синдикатите, твърдо решени да предотвратят каквото и да било намаляване на броя на служителите на компанията.

Следователно, няма какво да успокои анализаторите.

"Реформите ще се ограничат в най-добрия случай до игра на "една крачка напред, една назад", при която няма как да се увеличи потенциалът за (икономически) растеж", обобщава фаталистично икономистът Питър Атард Монталто от консултантската фирма Intellidex.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види