Седемлистна сватба в зелено

Елизабет Бъкъл се намира в преносима гореща стая – реновиран ван, за да изглежда като мазето на вашите баба и дядо.  На гърба на черната й тениска пише "булка". Отпред гордо блести сребърна марихуана. Бъкъл пуши джойнт, седнала върху черни кожени столове във вана, обзаведен с телевизор, фалшива камина, снимки на Морган Фрийман и Рияна. Може би точно така ще изглежда сватбата й тази есен. Елизабет е на 30 години. Пуши от 15-годишна. "Искам марихуаната да бъде част от сватбения декор, защото заема и огромно място във връзката ми. На първата ни среща най-напред запалихме джойнт – за да успеем да се отпуснем. Не се познавахме и ако не беше тревата, сигурно нямаше да си обелим и дума."  Бъкъл се намира на Канадското сватбено канабис изложение. Това е първото събитие по рода си за страната.

Някак естествено идва въпросът – на кого му е притрябвала сватба с канабис-мотиви и толкова ли са много хората, които искат да подчинят цялото си тържество на тревата, за да се оправдае и обезпечи нуждата и наличието от подобно изложение. Организаторът на събитието – Лорън Камерън, споделя, че идеята за изложението я е споходило като мълния.

"Смешно е, защото съм планирала толкова много сватби преди легализацията да стане факт. На голяма част от тях младоженците черпеха с джойнт и всички гости пушеха. Ние реално не измисляме или внедряваме нещо ново! Тревата си беше там през цялото време – сега просто я стилизираме."

Камерън вече има поръчки от двойки, които искат да украсят сватбения си ден с марихуана. Сред идеите й как канабисът може да бъде поднесен като част от празника: след първата целувка да завалят листа от растението, цветята на реверите на гостите да са пъпки от марихуана, дрехите и ястията също да са съобразени с цветовете и формата на канабис.

Бъкъл например иска тревата да бъде в центъра на събитието, за да могат всички гости да имат бърз и лесен достъп до цигарите. На въпроса защо иска да отдаде толкова голямо място на марихуаната тя отговаря – "А защо не? Това е част от ежедневивето ми. Вече е законно. Не е по-различно от алкохола, който се сервивра и намира навсякъде. Марихуаната дори е по-безопасна."

Младоженецът Мичъл Хетерингтън, на 27 г., е увредил черния си дроб с хапчетата и алкохол, когато е едва на 19 години. Възстановява се с употреба на марихуана. Затова растението днес е толкова важно за него и той иска да му отдаде значимото и на сватбения си ден. Мичъл и неговата годеница, Сара Къмър, искат бар от пъпки на канабис на сватбата си през август. По същия начин искат да бъдат аранжирани и бутуниерите на гостите. Другата цел на двойката е да ограничат алкохола за всички, доколкото е възможно.

Мелиса Блекмор и Робърт Ланглойс, които се женят следващото лято, имат доста по-крайна позиция. "Искаме "суха" сватба. Алкохолът не е част от нашата връзка. В миналото имахме проблеми, бяхме зависи. Но днес сме чисти. Искаме канабис на сватбата си, защото с това се забавляваме." За всички двойки на изложението – сватба с акцент – канабис не е просто прищявка или "алтернативна" хрумка като онези, които си правят тематични тържества с дрескод – супергерой, например. Това е част от каузата – да легитимираме тревата. Не само на закон и на хартия. Част от каузата хората да спрат да се замислят и смущават, когато я видят в магазина или на улицата. Точно така, както не се смущават от вида и употребата на алкохол. Канабисът дори има предимство - може да се използва и като украса. Алкохолът не може да бъда "разхвърлян" или закачан по дрехите и трансперантите. Един от рисковете, които крие подобен род забава е неконтролираното съчетание на трева с алкохол. За целта организаторите имат "противоотрова". Служителите предварително подготвят енергизиращи комплекти с различни средства (например пипер), които помагат за бързото възстановяване на "прекалилите". Персоналът също е обучен да оказва незабавна помощ. Но няма как да не споменем, че на сватби с алкохол, макар и без канабис, досега са се случвали много смешни и дори неприятни инциденти. Така че организаторите и младоженците поставят преди всичко останало личните съвест и отговорност.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види