Грета Тунберг

Снимка: Michael Campanella

Ученически стачки с призиви за действия срещу промените в климата в над 100 страни

Ученически стачки с призиви за действия за справяне с климатичните промени са планирани днес в повече от 1600 града в над 100 страни, съобщиха организаторите.

Шведската тийнейджърка - екоактивистка Грета Тунберг, вдъхновила протести в цял свят, беше номинирана от трима политици от норвежката опозиция за тазгодишната Нобелова награда за мир.

От август 2018 г. Тунберг излиза всяка седмица пред парламента в Стокхолм на протест, който се разрасна и вдъхнови многолюдни ученически демонстрации с настояване за глобални действия срещу климатичните промени под лозунга #FridaysForFuture ("Петъци за бъдещето").

"Предложихме Грета за наградата, тъй като климатичната заплаха е може би главният фактор за войни и конфликти. Масовото движение, подето от Грета, е много важен принос към мира", каза Фреди Андре Йовстегор от Социалистическата лява партия пред норвежкия вестник Ве Ге (VG).

В Туитър Грета написа, че за нея тази номинация е чест и тя е много благодарна. Вчера младата активистка публикува и следния пост: "1659 места в 105 страни. Утре свикваме ученическа стачка за нашето бъдеще и ще продължим да правим това толкова дълго, колкото е необходимо. Възрастните са добре дошли да се включат. Да се обединим зад науката".

Първите днешни протести ще бъдат пред кметствата и националните парламенти в страните, простиращи се от Австралия до Вануату в Южния Тихи океан.

Планирани са 209 протеста във Франция, 195 в Германия, 178 в Италия, 158 в САЩ, 123 в Швеция и 107 във Великобритания.

Шестнайсетгодишната Тунберг говори пред световните лидери на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, както и на климатичната конференция на ООН миналата година в полския град Катовице.

Миналия месец Норвежкият Нобелов комитет съобщи, че е регистрирал 304 номинации за тазгодишната награда за мир.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види