Снимка: Augustin de Montesquiou

На фона на криза Куба планира реформа на политическата и правна система

Андреа Родригес, Асошиейтед прес, Хавана, 14 март 

В разгара на регионална криза заради Венецуела и остри икономически проблеми кубинското правителство е на път да предприеме коренна промяна на еднопартийната система с централно планиране чрез десетки нови закони, които могат да преобразят всичко - от наказателното право до пазарната икономика.

Почти едногодишни дебати и дискусии приключиха миналия месец с одобряването на първата кубинска конституционна реформа от 1976 г. насам. Някои наблюдатели възприемат новата конституция като чисто козметична модификация, целяща да гарантира, че една от последните комунистически системи в света няма да претърпи други реформи още дълго след кончината на своите бащи-основатели, които сега са по на 80-90 години.

Други виждат потенциал за бавни, но дълбоки промени, които ще ускорят модернизирането на икономически стагниращата кубинска авторитарна бюрокрация.

Кубински юридически експерти казаха пред АП, че очакват правителството да внесе в Националното събрание между 60 и 80 нови закони през следващите две години, за да заменят онези, които новата конституция е направила ненужни. На практика е сигурно, че парламентът единодушно ще приеме всички предложения на правителството, както е правил от десетилетия.

"Очаквам да видя големи промени в Куба с новата конституция", каза Хулио Антонио Фернандес, професор по конституционно право в Университета в Хавана, и добави: "Нова държавна структура, променена политическа система, водена от Комунистическата партия, разбира се, но различна и изправяща се пред нови предизвикателства".

Една от първите промени ще е в кубинската политическа система. В срок до пет месеца правителството е задължено да прокара нов изборен закон, който разделя ролите на държавен глава и правителствен глава между сегашния президент и новия пост на министър-председател. Нова категория губернатори ще заменят първите секретари на Комунистическата партия като върховни управители в 15-те провинции на Куба.

Въпреки че Комунистическата партия остава единствената разрешена политическа група, формулировката на новата конституция може да позволи на гласоподавателите да избират между различни кандидати, вместо просто да гласуват с "да" или "не" за предварително подбран от правителствена комисия кандидат, казаха експерти.

Нов закон за бизнеса може да учреди официален статут на малки и средни предприятия. Досега всички часгтни работници и работодатели бяха юридически класифицирани като "самонаети", което водеше до ситуации, при които стотици хиляди "самонаети" сервитьори, готвачи, домашни прислужници, строителни работници и чистачи всеки ден отиват на работа при "самонаети" собственици на ресторанти, къщи за гости и строителни предприемачи.

Собствениците на бизнеси се надяват, че юридическото признаване ще им донесе привилегии като правото на внос и износ, с каквото сега разполагат само държавните монополи.

"Полагат се всички усилия да се даде живот на новата конституция, тя да се допълни със закони, за да не остане мъртва буква", каза по държавната телевизия миналия месец Омеро Акоста, секретар на Държавния съвет на Куба и една от ключовите фигури в процеса на реформи.

Очаква се нов семеен кодекс да засегне въпроса за гейбраковете, който беше изваден от новата конституция след обществена съпротива.

Новият Наказателен кодекс за първи път ще въведе правото на защита от неправомерно задържане (т.нар. Habeas corpus), изискващо от държавата да оправдае задържането на гражданите, и ще даде на кубинците правото да знаят с каква информация за тях разполага правителството.

Преработеният Наказателен кодекс може, според експерти, да съдържа също по-твърди формулировки срещу домашното насилие, по-голяма защита на околната среда и животните, както и да въведе по-строги наказания за злоупотреби и корупция в администрацията.

Могъщите кубински министерства на отбраната и разузнаването наемат десетки хиляди агенти и информатори, контролират голяма част от икономиката и често се ползват с изключение от правилата, регулиращи цивилните правителствени ведомства. Дали министерството на вътрешните работи и Революционните въоръжени сили ще бъдат подложени на нови ограничения в правната реформа остава открит въпрос.

За четвърта поредна година Куба очаква нулев или минимален икономически растеж, а правителството се чувства все по-заплашено от опита на администрацията на Тръмп да свали съюзническото на Куба венецуелско правителство като първа стъпка от кампания срещу социалистическите страни в Латинска Америка.

Само 78 процента от регистрираните гласоподаватели, близо 6,8 млн. от 8,7 млн. души, казаха "да" на новата конституция на референдума на 24 февруари. Това е огромен процент на одобрение във всяка друга страна, но относително нисък за Куба, където избирателите обикновено одобряват правителствените предложения с резултати доста над 90 процента. В този случай близо 700 000 души гласуваха против, а други се въздържаха или пуснаха недействителни, или празни бюлетини.

Това би могло да окаже небивал натиск върху правителството да предложи нови закони, които да спечелят широка обществена подкрепа, вместо само да налага нови правила след закрити съвещания на Комунистическата партия и правителствените водачи.

"Референдумът показа, че Куба е политически по-разделено общество, отколкото изглежда на повърхността", каза конституционният съдия Раудиел Пеня, и добави: "Сега нека се надяваме, че депутатите наистина ще вземат това предвид".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види