Снимка: Jamie Wiseman

Почина бебето на джихадистката Шамима Бегум

Починало е бебето, родено в Сирия от лишената от британско гражданство джихадистка Шамима Бегум.

19-годишната сега тийнейджърка, която е родом от Източен Лондон, отишла на 15-годишна възраст в Сирия, за да се присъедини към групировката "Ислямска държава" (ИД).

Шамима Бегум роди миналия месец в бежански лагер в Североизточна Сирия, след като избяга от последния анклав под контрола на ИД в страната.

Същия месец тя бе лишена от британско гражданство от съображения за сигурност. Тогава Шамима отказа да се раздели с новороденото си момченце, за да бъде изпратено то във Великобритания.

Говорител на антиджихадистката коалиция Сирийски демократични сили потвърди новината за смъртта на бебето, но не даде никакви подробности.

Би Би Си съобщи, че момченцето е починало от пневмония.

Първите две деца на Шамима Бегум, които също са били родени в Сирия, са починали от болест и недохранване.

Великобритания, която стана през 2017 г. сцена на няколко джихадистки атаки, бе шокирана от редица изявления на тийнейджърката, която не изрази никакво съжаление, че е заминала за Сирия.

Случаят с Шамима Бегум е нагледен пример за дилемата, пред която са изправени западните страни по въпроса за евентуалното репатриране на своите граждани, присъединили се към ИД в Сирия и Ирак.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види