Снимка: Joel Barwick

Исландия чества Денят на бирата

Днес Исландия празнува 30-ата годишнина от вдигането на десетилетната забрана на бирата и отбелязва национален ден на бирата, информира Асошиейтед прес.

Кехлибарената напитка е забранена в Исландия в продължение на 74 години, докато през това време всички останали напитки са били напълно законни. В крайна сметка тази алкохолна аномалия приключва на 1 март 1989 година.

Табуто върху бирата е последица и остатък от епохата на забраната й в страната, която започна през 1915 г., когато населението гласува на референдум всички алкохолни напитки да бъдат обявени за незаконни.

Частичната й отмяна идва 7 години по-късно поради икономическа необходимост - Испания отказа основния износ на Исландия - риба, освен ако Исландия не купува испански вина.

Забраната е отменена с друг национален референдум през 1933 година, но мнозинството на гласувалите за легализирането на алкохола е твърде слабо и, за да бъде успокоено силното движение на въздържателите, исландският парламент решава, че бирата ще остане извън закона.

Злоупотребата с алкохол продължава да бъде проблем в Исландия, където всеки десети мъж на възраст над 15 години е преминал през рехабилитация поне веднъж в живота си, според водещия център за борба с пристрастяването към алкохола.

Тъй като алкохолизмът все още е широко разпространен, повечето исландци подкрепят строгите правителствени ограничения върху продажбите на алкохол. Освен в баровете, в страната, включително и алкохолна бира, се продава само в държавни монополни магазини с ограничено работно време и високи акцизи.

Бирата струва около 1100 крони в баровете, а бутилка водка Smirnoff може да се купи за 67 долара в магазините.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види