Снимка: Guliver/iStock

Защо менструацията е толкова болезнена?

Изследване установява, че предменструалният синдром (ПМС) се причинява от остро възпаление, предизвикано от биомаркер, наречен С-реактивен протеин (CRP). Това показва, че най-добрият начин за борба със симптомите на ПМС може да бъде използването на специфични противовъзпалителни лекарства. 

Изследването, публикувано в Journal of Women's Health, проведено на база 3 302 жени, установило, че наличието на С-реактивен протеин (CRP) е свързано със симптомите на ПМС. Предишни изследвания на CRP във връзка със сърдечни пристъпи показват, че CRP е възпалителен биомаркер. Авторите на проучването твърдят: “Променливото настроение, коремните спазми, болките в гърба, повишеният апетит, подуването на корема и болките в гърдите, но не и главоболието, изглежда са свързани с повишени нива на високочувствителен CRP.“ 

Снимка: Hailey Kean

Резултатите също така показват, че факторите, свързани с всеки предменструален симптом, са сложни, което предполага потенциално различни механизми за установяване на причините за възникването им. Откритието за възпалителна основа на ПМС ще бъде полезно за бъдещи препоръки към жените как да избягват поведение, което предизвиква възпаление, както и за видове превенция и противовъзпалителните средства за лечение на симптомите.

През февруари професор John Guillebaud, професор по репродуктивно здраве в университетския колеж в Лондон, възобнови дебата за качеството на научните изследвания в областта на менструалната болка, след като установи, че болката от менструалния цикъл може да бъде "толкова лоша, колкото и тази от сърдечен удар.” 

Друго проучване посочва, че мъжете във Великобритания чакат средно 49 минути, преди да бъдат лекувани за коремна болка. За жените чакането е 65 минути за същите симптоми. Смята се, че това се дължи на предразсъдъка, че жените преувеличават болката си или "драматизират“, което пък се дължи на сексистките обществени стереотипи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види