Снимка: Jim Young

Доналд Тръмп: Демократите говорят за импийчмънт, само защото знаят, че не могат да спечелят Белия дом

Американският президент Доналд Тръмп реагира на призивите на някои демократи за импийчмънт, заявявайки, че те настояват за това, само защото знаят, че не могат да спечелят изборите за Белия дом през 2020 г.

"Как ще свалите с импийчмънт президент, който е спечелил вероятно най-голямата изборна победа на всички времена, не е извършил нищо нередно и има най-успешните две години управление в сравнение с който и да било друг президент", отбеляза Тръмп в Twitter и се обяви за "най-популярния републиканец в историята на партията".

Председателката на Камарата на представителите в Конгреса Нанси Пелоси се изказа предпазливо за евентуално задействане на процедура по импийчмънт срещу президента, но поне двама нейни съпартийци, членове на Камарата, са готови да придвижат този въпрос. Конгресмените Брад Шърман от Калифорния и Ал Грийн от Тексас внесоха нормативен текст за импийчмънт срещу Тръмп още вчера, в първия работен ден на Конгреса в новия му състав. Шърман и Грийн поискаха импийчмънт на Тръмп и в миналото, през 2017 г. и 2018 г., но Камарата на представителите на два пъти блокира резолюциите с помощта на демократи, които определиха тази стъпка като преждевременна.

Пелоси не изключи евентуален импийчмънт, но подчерта, че това е разединяващо начинание, което изисква подкрепа и от двете партии. Тя и председателят на Комисията по правосъдие Джералд Надлър бяха казали, че искат да изчакат резултатите от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намесата на Русия в изборите през 2016 г. и контактите й с хора от кампанията на Тръмп. Президентът каза, че кампанията му не е влизала в таен сговор с Русия.

"Те искат импийчмънт срещу мен, само защото знаят, че не могат да спечелят през 2020 г., твърде много успехи имам!", заяви Тръмп в Twitter, визирайки президентските избори през 2020 г. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види