Шонда Лин Раймс

Жените все още са малцинство в киното

Въпреки усилията за подобряване на ситуацията и протестите срещу половото неравноправие, жените в Меката на киното остават малцинство - само осем процента от най-касовите 250 филма в северноамериканския бокс-офис през 2018 г. са режисирани от дами. 

Двадесет и първият годишен доклад "Celluloid Ceiling" на Центъра за изследване на жените в телевизията и киното към университета на Сан Диего показва, че процентът на представителките на нежния пол зад камера през миналата година е спаднал с три на сто спрямо предходната. 

Въпреки че през последните години неравноправието между половете във филмовата индустрия често е във фокуса на общественото внимание, настоящият доклад показва, че възможностите за жените не се подобряват. Процентът на дамите режисьори сред създателите на най-касовите продукции през 2018 г. е по-нисък, отколкото е бил през 1998 г., когато е направено първото подобно проучване. Тогава девет процента от най-успешните филми са били дело на жени.

Докладът показва също, че през 2018 г. 20 процента от всички ключови фигури зад 250-те най-успешни продукции - режисьори, сценаристи, продуценти, изпълнителни продуценти, монтажисти и оператори, са били жени - с два процента повече, отколкото през 2017 г.
Според авторите на доклада отбелязаният скромен напредък е свидетелство за индустрия, която упорства срещу промяната. 

Най-голям напредък за дамите е отчетен сред сценаристите и продуцентите на най-касовите филми - съответно 16 и 21 процента от тях са били жени, с по пет процента повече, отколкото през 2017 г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види