Снимка: Annie Theby

Истината за фертилността след 35

Ако сте на 30 или повече години и се надявате да бъдете майка някой ден, тогава следващите редове може би ще успокоят паниката от всевъзможните ужасяващи сценарии, с които ви заплашват от десетилетия.

В статията си за The Atlantic авторът Жан Тенге разбива на пух и прах някои от най-страшните статистики. Като например едно често цитирано проучване от 2004 г., което показва, че една на всеки три жени между 35 и 39 години няма да може да зачене по естествен път, се оказва, че е базирано на данни от раждаемостта във Франция за периода от 1670 до 1830 г. И преди да потънете на 27-годишна възраст в дебрите на фертилитета, вместо да се изкачите спокойно към върха на 35, забележете, че съвременно проучване показва само 4% спад в дела на бременните жени от 28 до 37 години, съобщава Twenge.

Успокоителна новина, нали? Е да, но не съвсем. Въпреки че тревожността на жените в началото на 30-те години вероятно не е оправдана, изследвания, изключени от статията в The Atlantic, показват, че способността ви да изкарате нормална бременност наистина намалява в средата на 30-те.

"Повечето жени, които искат да бъдат майки на 30-годишна възраст, ще могат да забременеят по естествен път. Някои обаче няма да могат и този факт не може да се пренебрегне", казва Алиса Дуек, специалист по проблемите на репродуктивните функции от Ню Йорк и съавтор на книгата "В като Вагина".

Кое предизвиква нарушенията във фертилитета? Без значение колко млади се чувствате на 35, яйцеклетките ви са по-крехки, отколкото са били допреди няколко години. Данните от Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG) показват следното: при анализ, извършен по време на трансфера на ембриони през 2006 г., 44,9% са довели до раждания при жените на възраст под 35 години, в сравнение с 37,3% при жените между 35 и 37 години, 26.6% при жените между 38 и 40 години, 15.2% при жените между 41 и 42 години и 6.7% при жени между 43 и 44 години. Когато яйцеклетките са дарени от здрави млади жени обаче, 54% от трансферите им са довели до раждания, независимо от възрастта на получателя (което идва да покаже, че самите яйцеклетки стават по-малко жизнеспособни с възрастта).

С напредването на възрастта, по-вероятно също е да се сблъскате със здравословни проблеми, които могат да повлияят на плодовитостта ви – твърдят Центровете за контрол на заболяванията /Национален институт за обществено здравеопазване на САЩ/. Диабетът, затлъстяването и дори високото кръвно налягане влошават способността ви да създавате бебета - казва Алиса Дуек.

Когато по-възрастни жени забременяват, те имат по-високи шансове да имат бебе с хромозомни мутации, което може да доведе до вродени дефекти като синдрома на Даун. Те също така са изправени пред повишен риск от усложнения по време на самото раждане, според проучване от 2007 г., което изследва данни от раждания между 1980 г. и 2004 г. (когато процентът на по-възрастните майки започва да нараства).

И все пак статията в The Atlantic повдига някои сериозни теми. Безпокойството на жените след 35, че биха могли да имат репродуктивни проблеми, може да бъде неволно причинено от гинеколозите, които не взимат под внимание всички по-възрастни майки, които безпроблемно зачеват деца, казва Дуек. Тя добавя също, че  по-ниската раждаемост сред жените след 35-годишна възраст може да се дължи и на факта, че тези жени просто правят по-малко секс.

В крайна сметка, някои 20-годишни жени също биха могли да имат репродуктивни проблеми, докато други биха могли безпроблемно да станат майки и след 40. Все пак Дуек съветва да не рискувате и ако имате желание – да започнете да се опитвате да имате дете поне в началото на 30-те си години.

Ако вече сте стигнали този възрастов праг и животът ви не е достатъчно уреден, за да опитате за бебе точно сега, има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си да станете майка, когато сте готови – отидете при своя гинеколог и си направете пълен преглед, при който се проверява цялостното ви здравословно състояние. Също така може да изследвате и условията, които във вашия случай биха могли да направят по-трудно забременяването и износването на дете.

В заключение – поддържайки своето здраве в добро състояние, подобрявате също и шансовете си да бъдете майка на всяка възраст.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види