Снимка: pixabay.com

Пясъкът и хартиените самолетчета влизат в Залата на славата на играчките

Класически играчки като хартиените самолетчета, пясъкът, Малкото пони и количките "Мачбокс" са сред 12-те номинирани за въвеждане в Залата на славата на играчките в музея "Стронг" в Рочестър, Ню Йорк. В списъка са също играчките Трансформърс, както и опаковките за бонбони ПЕЗ, играта на карти Уно, топката за гадаене Мagic 8, играта "Риск".

Снимка: Andrei Larin

От тях ще бъдат избрани две или три играчки, които ще се присъединят към 63-те любимци на много поколения от Залата на славата в музея "Стронг" в Рочестър, Ню Йорк като къщата за кукли, доминото, книжките за оцветяване, люлката, куклата Барби или конструктора Лего.

Снимка: pixabay.com

Всеки може да номинира играчка. За да попаднат в Залата на славата обаче играчките са оценявани от историци, преподаватели и специалисти в сферата, като условията са основно дали играчките са масово разпознаваеми, дали стимулират познание, творчество и откривателски дух и дали са се радвали на популярност десетилетия или повече. 

Новите номинирани ще се присъединят към 63 други класически играчки като къщата за кукли, сапунените балони и доминото. 

Снимка: pixabay.com

Най-интересните факти за новите номинирани от страна на журито са, че количките "Мачбокс" са дебютирали през 1952 г. и до 1960 са продавани по близо 100 милиона на година. Играчките тип Малкото пони са лансирани за пръв път през 1980 г. и са представени отново през 2003 г., като в най-пиковите години надминават куклите Барби по продажби. 

Снимка: pixabay.com

По отношение на пясъка, оценяващите историци са категорични - дори най-ранните човешки същества са играли в пясъка, а историята свидетелства за пясъчни замъци от преди 1800 г. Пясъкът има терапевтични свойства и доказано развива креативността на децата.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види