Снимка: Carne Comer

Символите за неуспех от миналото, които днес са хит

Промените са неизбежни. Светът около нас се променя с всяка изминала секунда. А когато говорим за цял век, промените са радикални. Променихме начина си на живот, външния си вид и гледната си точка за голяма част от нещата за света и живота. Промените така ни завладяха, че дори неща, които преди са се считали за боклук и признак на бедност, днес са се превърнали в нещо специално.

Омари

Снимка: Pixabay

Днес са сервирани като деликатес, но в миналото са били в такова изобилие, че са били използвани за наторяване и като стръв за риба. Наричали са ги "хлебарките на морето" и са били храна за бедните. С тях са се хранили хора с нисък социален статус - затворници, роби и бедняци (за да спестят пари). Репутацията на омарите се променя след 1800 г. с появата на консервираните храни и железопъния транспорт, когато омарите постепенно се превръщат в нещо популярно, достъпно и желано. 

Татуировки

Снимка: Annie Spratt

В миналото в някои части на света, татуировките са считани за символ на унижение за затворниците и тотално табу за всички останали. През 60-те години те се превръщат в символ на хипи културата, а с навлизането ни в 20 век, табуто започва да избледнява. Днес татуировките са един от начините хората да се откроят, но в положителен смисъл, като обикновено те са символ за личността на човека и са се наложили като аксесоар на тялото или средство за себеизразяване. Някои от най-успешните татуисти са доста популярни имена в наши дни.

Дънки

Снимка: Pixabay

Измислени като дреха, предназначена за работната класа, дънките са били работни панталони за миньори заради тяхната здравина и ценова достъпност. От 80-те години насам, те се възприемат като всекидневно облекло за всички възрасти, поради това, че са започнали да се появяват в американски филми, носени от герои, олицетворяващи бунтарството и свободата. Днес те са дреха, която не липсва в ничий гардероб. Дънките са неизменна част от модните тенденции, като се наблюдават различни модели с разнообразни цветове, кройки и орнаменти.  

Картофи

Снимка: Pixabay

Представени в европейски страни като Испания и Италия в миналото, картофите са считани за храна, предназначена за животни. Има дори момент в историята, в който Франция заклеймява картофите като нелегална култура, докато доктор от френската армия не публикува тезис за хранителните качества на картофите и предимствата при тяхната консумация. С течение на времето са преминали през етап, в който са консумирани само от бедните хора с нисък социален статус. Днес картофите са зелечук, с който се приготвят различни ястия.

Слънчеви бани

Снимка: Nicholas Green

Преди индустриалната революция чистата бяла кожа е била синоним на висок статус, дори за аристократичност. В страни като Китай и Япония жените дори избелвали лицата си с бяла пудра, за да изглеждат по-красиви и изискани. По-късно, през 20 век, нещата тотално се преобръщат, когато Коко Шанел се завръща от ваканция с бронзов тен. Тенът се е превърнал в синоним на здраве и спокойствие, а години по-късно - задължително условие за секси външен вид и признак за красота и магнетичност.

Пилешки крилца

Снимка: Brian Chan

Преди да бъдат измислени пилешките крилца тип "бъфало" през 1964 г., те са считани за най-малко желаните "изрезки" от пилешко месо, които са били изхвърляни или предлагани на животни. Днес е точно обратното и крилцата са считани за най-апетитната и скъпа част от пилето.

Киноа

Снимка: Prudence Earl

Заради многобройните си хранителни качества, киноата е призната за изключително здравословна. Но в миналото е била популярна като храна за индийците. Инките също са признавали киноата за свещена храна и са я наричали "майка на всички семена". По-късно, когато киноата е била пренесена в Южна Америка и култивирана, тя става все по-популярна. Според Световната организация на храните и земеделските култури, производството на киноа в световен мащаб се е удвоило през 20 век и днес тя е една от т. нар. суперхрани.

Развлечени дрехи

Снимка: Pixabay

Скъсани дънки, дрехи без талия, които изглеждат размъкнати и са изкуствено състарени и протрити, днес са задължителен елемент от модерното облекло. В миналото те са били знак за ниското социално положение на хора, които не могат да си позволят нови дрехи. Днес те са последен писък на модата. Дори в YouTube има видеа със съвети как да си направим сами протрити и скъсани дънки, така че да изглеждат по-модерни.

Суши

Снимка: Pixabay

В миналото присъствието на ориз и сурова риба на едно място се обяснява като метод оризът да съхрани рибата и да увеличи нейния срок на годност. В Китай се използва думата “суши” и за това предназначение на комбинацията. Практиката станала популярна, тъй като този вид съхранение бил по-евтин вариант, отколкото да се купува свежа риба всеки ден. По-късно японците започнали да добавят оцет и саке към ориза и да консумират сушито. Така, в края на 19 век то претърпява тотална промяна и се превръща в познатото ни днес гурме.

Актьорство

Преди 19 век актьорството не е считано за сериозна професия, а хората, които са я практикували, са се сблъсквали с всекидневни унижения и снизхождение в различна степен. Но с годините (слава Богу) това се е променило тотално и днес да бъдеш актьор означава да си един от най-популярните хора, чието лице е лесно разпознаваемо от всички и носи висок статус на "звезда" в обществото.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види