Конусовидният сутиен – вдъхновен от миналото, актуален и днес

Конусовидният сутиен е един от символите на модната индустрия през 50-те години на миналия век и е бил емблематичен за всяко модерно момиче. Най-лесната дефиниция за този сутиен е, че той прави гърдите да изглеждат "остри". Характерната за сутиена форма на куршум е вдъхновена от процесите на трансформация, през които преминава женското тяло.

Еволюцията в производството на бельо започва още в древни времена с появата на корсетите, но още по-интересни се оказват 40-те години на миналия век, когато Фредерик Мелинджър открива магазин на булевард Холивуд, който кръщава "Frederick's of Hollywood". Ражда се една легенда – такава, която може да промени модната индустрия завинаги. Мелинджър за пръв път лансира черното бельо в Америка и създава първия в света push-up сутиен.

Холивудските звезди започват усилено да пазаруват в магазина на Фредерик, но и съвсем обикновени дами също стават лоялни клиенти. Мелинджър прокарва посланието, че бельото служи, за да помогне на жената да се чувства добре в своето тяло: идея, която звучи изключително актуално и днес. Няколко години по-късно компанията Maidenform "яхва гребена на вълната", създавайки първия конусовиден сутиен, наречен the Chansonette bra. Макар създаден през 40-те, този леко агресивен стил е обречен да "украсява" всяка решителна актриса и модерна жена чак през 50-те години. Конусовидната форма евоюира чрез спираловидни шевове, които правят формите от 40-те дори още по-подчертани. Конусовидният сутиен е можел бързо да набере популярност още по-рано, ако не е била Втората Световна война и последващите от нея рестрикции за употреба на найлон и други материи. Със сигурност обаче войната спомага за по-големия бум сред дамите от 50-те години.

Постигането на модерен външен вид днес е почти невъзможно без конусовидния сутиен. Но как да съчетаете този чудат (за нашето съвремие) елемент от дамския гардероб без да изглеждате нелепо? На първо място, трябва да облечете тоалет, който да отговаря на епохата (50-те години на миналия век) - тогава никой няма да ви помисли за странни, защото точно това си представяме, когато говорим за жените от 50-те.

Конусовидните сутиени отново се завръщат като хит сред модните тенденции. Това започва още през 1999 г. - първоначално само сред една малка ниша от фенове на винтидж стила. От тогава насам, тези екстравагантни сутиени вече са мейнстрийм и могат да бъдат забелязани в почти всяка публикация на Vogue.

Можете да носите конусовидния сутиен под плътни блузи, свободно падащи рокли, вталени тоалети или дори изрязани топове. Можете да го носите по всякакъв повод, защото въпреки външния си вид, този сутиен всъщност е изключително удобен. Кръговите шевове и подходящият размер правят конусовидните сутиени адаптивни към почти всяко женско тяло без нужда от допълнителни подплънки или презрамки, което е било тяхно основно предимство още през 50-те. За съжаление, конусовидните сутиени никога не се завръщат изцяло след излизането им от мода през 60-те години, когато започват да се появяват сутиените с подплънки.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види