Снимка: Caroline Attwood

Здравословни ястия от световната кухня

Всяка една кухня съдържа освен кулинарни изкушения, също така и ястия, които, освен че са здравословни, спомагат за запазване на идеалната линия. Извън тежкото пържене и многократно обработване на храната съществуват семпли рецепти с огромен кулинарен потенциал, които носят здраве и тонус. Спираме се на няколко примера от световните кухни, като, разбира се, ще добавим и родната щипка здраве.

Италия

Да, добрата италианска кухня не предлага само паста, пица и клиширани предложения за антипаста. Благодарение на нея можете леко и с финес да приготвите рибни деликатеси. Ето едно такова предложение.

Риба на грил

4 порции

Четири парчета филе от риба (бяла или сьомга)

Сокът на 1 лимон

150 г тънки резени панцета

125 г моцарела

8 изсушени на слънцето домати

Босилек – пресен

1 с.л. зехтин

Загрейте силно грила. В подходящи съдове за грил поставете филетата и изстискайте отгоре малко лимонов сок и сипете зехтин. Гриловайте за около 2 минути. Обърнете филетата и добавете панцетата , като я поставите до рибата, а не върху нея. Още две минути гриловане. След това поставете върху рибното филе панцетата, моцарелата и пресния босилек, както и резенчетата домати. Овкусете спрямо вашия вкус и залейте със зехтин.

Франция

Забележителна кухня на добрата стара Франция е включена в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Известна с дългото и на моменти доста сложно приготвяне на ястията и на голяма част от сосовете си, тази кухня е предизвикателство за повечето кулинари. Ние предлагаме нещо не толкова сложно на вашето внимание, но изключително емблематично за френското кулинарно изкуство. Още повече след едноименния анимационен филм, в който стана дума за направата му. Величественият Рататуй.

Рататуй

2 ч.л. кокосово олио или масло

Накълцан на ситно червен лук – 2 броя

2-3 скилидки чесън

1 червена чушка, нарязана на кубчета

1 жълта чушка, нарязана на кубчета

2 тиквички, нарязани на кубчета

1 патладжан, нарязан на кубчета

6 домати, нарязани на кубчета или 400 гр доматена салца или млени домати

2 с.л. доматена паста от сушени на слънце домати или доматено пюре

1 ч.л. сушен риган или пресен риган, ситно нарязан

1 ч.л. сушен магданоз или малка шепа пресен магданоз, ситно нарязан

½ ч.л. паприка

В дълбок тиган сипете кокосовото масло или олио и разтопете внимателно, преди да добавите лука, чесъна и чушката. Гответе около 2-3 минути и после добавете останалите зеленчуци и бъркайте, докато омекнат преди да добавите доматите, доматеното пюре и билките. Подправете с черен пипер и сол. Внимателно гответе още 5 минути, докато зеленчуците омекнат. Бъдете внимателни и не прекалявайте с готвенето, защото няма по-лошо от преварен рататуй.

САЩ

Снимка: Mark Deyoung

Всеки нормален човек свързва американската кухня със заведенията за бързо хранене и неизменното затлъстяване. Факт е, че ако се обръщаме към тази храна често завишеният холестерол, излишни килограми и високо кръвно налягане са ни в кърпа вързани. И въпреки това винаги има алтернативен начин за приготвяне на едни от най-големите кулинарни изкушения.

Здравословно южняшко пиле

150 г полента (най-добре от бадемово или кокосово брашно)

4 ч.л. паприка

1 ч.л. магданоз

3 ч.л. подправка за пиле (проверете да не съдържа захар)

1 ч.л. риган

½ ч.л. естрагон

1 ч.л. мащерка

1 ч.л. чесън на прах

½ ч.л. лук на прах

½ ч.л. целина на прах

Щедро поръсете с черен пипер

500 г нарязано пиле – гърди и/или бутчета

1 разбито яйце

Фурната трябва да бъде загрята до 190 градуса. Внимателно смесете подправките и поставете получената смес в голям и удобен съд, прибавете и разбитото яйце в съда. След това топете първо в яйцето, след това в подправките. Гледайте да са равномерно покрити. Готвят се във фурна и трябва да са равномерно покрити. Оставете пилето да се охлади, преди да го поставите върху листовете за печене. Можете, ако фурната позволява, директно да готвите на скарата. Важно е да де топлината и въздуха да циркулират навсякъде около пилето, което ще доведе до по-добър резултат на хрупкавост.

20-30 минути печене спрямо големината на месото.

Испания

 

Няма нищо по-хубаво от мека, топла и здравословна супа, удоволствие за най-взискателното небце. Такава една рецепта ни предлага интересната и разнообразна на морски деликатеси испанска кухня.

Домашна испанска рибена супа

500 г хек

500 г миди

1 средна сепия

200 г белени скариди

1 зеленa чушка

1 червенa чушка

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

Девесил

Пресен магданоз

1 чаена лъжичка червен пипер

сол

черен пипер

фиде

В една тенджера слагаме мидите да кипнат и отворят. Водата запазваме за супата, като я прецеждаме.

Нарязваме всички зеленчуци на ситно и ги задушаваме в масло. Посоляваме, слагаме червен пипер,  дафинов лист и девесил. Добавяме бульона от сварените миди. След като заври, слагаме нарязаната на парчета риба, която трябва да се свари (приблизително 8 мин.). После прибавяме скаридите, мидите и фидето. Накрая поръсваме с пресен магданоз и черен пипер.

Тайланд

 

Азиатската кухня винаги се свързва освен с вкусни и до голяма степен здравословни ястия. Апетитни и пикантни те карат сетивата ни да летят.

Тай къри с кокос и скаради

4 порции

1 с.л. пресен джинджифил, настърган

3-4 скилидки чесън

1-2 люти чушки според вкуса ви и лютивостта им

2 с.л. зехтин

Малка шепа листа от кориандър

1-2 стръка лимонена трева

2 с.л. червена тай паста

2 домата

Сок от лайм

1 голяма глава червен лук, на ситно

600 г обелени скаради (добре изчистени) – може и да са замразени

150 г кокосов крем

40 г бейби спанак

В кухненски робот сложете джинджифила, чесъна, лютия червен пипер, зехтина, кориандъра, лимонената трева, червената тай паста, сока от лайм и доматите. Блендирайте до хомогенна смес. Оставете да слегне и съхранете сместа в хладилник.

Поставете лука в тигана на средна температура. Гответе 2-3 минути, докато омекне, преди да добавите скарадите. Когато скарадите  си променят цвета, добавете кокосовия крем заедно с домашно приготвената къри паста.

Разбъркайте бавно на слаб огън, гответе поне 5 минути преди да добавите спанака, нарязания кориандър и сока от лайм. Продължете да разбърквате внимателно, листата на спанака ще омекнат напълно след топлинната обработка.

Разбъркайте добре и допълнете с ориз от карфиол (заради по-ниско съдържание на въглехидрати) или кафяв басмати ориз.

България

 

Българската кухня, повлияна от всички балкански народи, е изключително вкусна в разнообразието си и най-вече благодарение на качествените продукти, с които се приготвя. Трябва да отбележим, че много голяма част от ястията ни са тежки и се готвят дълго време в мазнина. Сетихме са за свежия таратор, който се пие за разхлада през лятото, но решихме да ви представим един десерт, който приготвен по този начин, е изключително здравословен и апетитен.

Тиквеник с кокосово масло

Настъргвате тиквата и я смесвате със захарта, канелата, орехите и 2 с. л. разтопено кокосово масло. Вземате тава голяма, колкото вие желаете, аз използвам тава с диаметър 33см. Намазвате я с останалото кокосово масло и започвате да подреждате корите и плънката, както следва – кора – плънка, кора – плънка  като поръсвате произволно със стафиди. Когато приключите с реденето оставяте една кора за отгоре, която натрошавате и поръсвате с 2-3 с. л. кафява захар. Печете на умерено загрята фурна на около 200 градуса за 40-50 мин. (или докато тиквата омекне и захарта се карамелизира).

1 пакет точени кори

приблизително 2 кг настъргана тиква (аз използвах тиква цигулка)

6-7 с.л. кафява захар

Канела, колкото желаете (обожавам канела и винаги прекалявам с нея )

2 ч. чаши едро смляни орехи

2 ч. чаши стафиди (по желание)

3 с.л. кокосово масло

Захар за поръсване

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види