Снимка: Guliver/iStock

До 2050 година в океана може да има повече бутилки, отколкото риба

В цял свят нивата на рециклиране са ниски и ако сегашните темпове се запазят до 2050 година, в окена ще има повече пластмаса, отколкото риба. Това твърдят активисти, взели участие в "Седмицата на нулевите отпадъци". Те посочват няколко начина, по които да намалим използването на пластмасата, замърсяваща планетата и подклаждаща климатичните промени.

В предложенията попадат използването на стъклени или метални сламки за многократна употреба. Причината е, че пластмасовите сламки са твърде малки, за да бъдат рециклирани и са сред най-големите замърсители на плажовете. Угарките от цигари са най-честите замърсители на околната среда. Активистите посочват, че те не са биоразградими и се приемат за токсичен отпадък.

Препоръчва се и да се използват чаши, бутилки и пазарски чанти за многократна употреба. Според данни на "Гардиън" ежедневно по света се купуват по 1 милион пластмасови шишета и също толкова чаши. Найлоновите пликове са частично или напълно забранени в над 40 държави по света, последната от които е Кения. Една от причините е, че тези пликове попадат в коремите на птици, костенурки, делфини и китове, както пълнят стомасите им, докато не умрат от глад.

По данни на Световната банка всеки човек на планетата произвежда над 1 килограм отпадъци всеки ден, като се очаква цифрата да расте в следващите 15 години. За това активистите предлагат и повече хора да започнат да компостират боклук. Според тях, когато отпадъците бъдат изпратени до депата, от остатъците се отделя метан - газ, който е по-силен от въглеродния диоксид, допринасящ за глобалното затопляне. Същевременно компостът може да се използва за отглеждане на цветя, дървета или храна.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види