Снимка: Mark Leech

Как е бил определен броят на играчите във футболния отбор?

За официална рождена дата на футбола се приема годината 1863, макар че подобни на футбола игри съществуват в древните Китай, Елада и Рим. В Япония още се играе така наречената кемари, пренесена от Китай преди 1400 години. Участниците, облечени в кимона, си подават с крака топка, като се стремят да я задържат възможно най-дълго. През 1903 г., с дарение на императора, е създадено общество за запазване на древната игра, благодарение на което кемари оцелява до днес.

Както всички знаем, родината на съвременния футбол е Англия. С течение на времето много правила в играта се променят, но броят на играчите неизменно остава 11.

Така ли е от самото начало?

Футболът не започва да се играе с определен брой играчи. Когато играта набира популярност в Англия, всеки регион има собствени правила, включително брой играчи, между 15 и 21 за всеки отбор. Така на терена се събират 30-40 футболисти, което създава голяма суматоха. Когато в страната се учредява футболната асоциация, броят на играчите се поставя на сериозно обсъждане с цел уеднаквяване на критериите.

Крикетът като източник на вдъхновение?

В края на 19. век крикетът е царят на спортовете в Англия. При него играчите във всеки отбор са 11. Изглежда поради тази причина решават и във футбола да се спрат на тази цифра. Някои оспорват това твърдение и смятат, че не крикетът е послужил за пример, като изтъкват, че именно 10 полеви играчи са перфектната бройка, способна да покрие футболния терен, към която спада вратарят и неговото вратарско поле. Както и да е, истината е, че днес футбол се играе с 11 играчи и никога повече не се поставя въпросът за увеличаване или намаляване на техния брой.

Други любопитни факти

Преди създаването на Английската футболна асоциация не се обръща внимание и на екипите. Всеки се облича както намери за добре, също както правят днес онези, които се събират за едно "мачле" в квартала. За да се разграничат от своите съперници, първопроходците във футбола си слагали шапка или лента на ръката.

Номерата на фланелките също има своя история. Макар че футболът бързо се организира като спорт със съответните правила, номерацията на играчите се въвежда едва през 40-те години на миналия век в съответната последователност от 1 до 11. Днес могат да се видят много повече номера, поради по-големия брой играчи, с който разполагат отборите. Интересен факт е, че някои играчи с изключителни заслуги към отбора проявяват желание да запазят за себе си номера на фланелката след приключване на кариерата, но ФИФА никога не разрешава това. Но някои клубове го разрешават и в тези отбори номерата на най-големите играчи са извадени от употреба в тяхна чест.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види