Снимка: yns plt

Защо хората са носели перуки?

През 16 в. косата е на почит в модата на тогавашните хора. Нещо повече - дългата коса е символ на царственост, героизъм и успех. В този негостоприемен за плешивите хора свят създаването на перуката винаги е само на крачка. Въпреки това, основната причина за появата на този атрибут в европейската мода е друга.

През 16 в. епидемия от сифилис помита Стария континент, като не прави разлика между бедни и богати, мъже и жени. Болестта се предава по полов път и срещу нея по онова време няма лечение. Белезите от нея обаче са повече от забележими - открити рани, обриви, деменция и частична загуба на коса. Болестта е повсеместна, докторите са безпомощни, а знаците на сифилиса рушат авторитети.

Това създава условия за светкавично развитие на непозната дотогава търговска ниша. Когато кралят на Франция Луи XIV губи косата си, той наема 48 майстори на перуки, които да изработят нещо наистина луксозно. Резултатът е неговата пищна, парфюмирана перука, чиито къдрици се спускат от раменете му и които толкова впечатляват съвременниците му. Перуката помага на владетеля да запази своята царственост, както и да изглежда модерен, а перуката му се превръща в истинска хит във френския двор.

Неговият нов стил е усвоен от братовчед му - британския крал Чарлз II, който също прибягва до услугите на перуката, когато косите му оредяват. Най-вероятно и двамата монарси са имали сифилис и истината е, че болестта е истинската причина за това перуката да наложи модна тенденция в Западния свят. Тази тенденция бързо е възприета и сред по-ниските прослойки и така перуката става основен моден атрибут за 17 в и 18 в.

Бизнесът с перуки се разраства с бързи темпове и на пазара се появяват перуки за всеки вкус и всеки джоб. Перуките са в различни цветове, тоналности и с разнообразни аромати. Сред тях има наистина много луксозни, които струват цяло състояние.

Традицията умира в края н 18 в. и перуките дори са забранени по време на Френската революция. В Британия популярността им намалява, когато специалната парфюмирана пудра за перуки е обложена с данък.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види