Снимка: Matt Sayles

Уди Харелсън – талант по рождение

Един от най-интересните и значими актьори на съвремието, с които ни среща американското кино и телевизия, е 58-годишният Уди Харелсън. Носител на награди "Еми" и "Сателит", по два пъти е номиниран за награди "Сатурн" и "Оскар" и три пъти е номиниран за "Златен глобус".

Макар до този момент да не е отличен с най-високите отличия, Уди белязва сърцата на поколения фенове с ролите си в "Белите не могат да скачат", "Убийци по рождение", "Влакът трезор", "Няма място за старите кучета", "Zombieland", "Игрите на глада", сериалите "Бар Наздраве", "Уил и Грейс", "Истински детективи" и други.

Но нека се разходим по неговата житейска пътека, която особено в началото се оказва доста трънлива. Роден на 23 юли 1961 г. в Мидланд, Тексас, но израства в Охайо, след като баща му Чарлз Харелсън напуска майка му Нанси и трите деца.

Всъщност Чарлз е професионален наемен убиец и впоследствие е осъден на доживотен затвор за убийството на федерален съдия в Сан Антонио през 1979 г. Умира през 2007 в затвора. Интересно съвпадение е, че баща и син са родени на една и съща дата.

По време на интервю през ноември 1988 г. Уди разкрива, че е посещавал баща си редовно във федерален затвор, въпреки че е имал смесени чувства към него. "Баща ми бе един от най-ярките, въздействащи и очарователни хора, които съм срещал. И все пак сега преценявам дали той заслужаваше моята лоялност или приятелство, всъщност човек като него по-скоро би бил страхотен приятел, отколкото баща." За Чарлз дори има съмнения, че е съучаствал в убийството на президента Джон Кенеди.

Семейството живее бедно и разчита единствено на доходите на майката. В този период Уди страда от дислексия и хиперактивност.

Като младеж започва да участва активно в различни социални сдружения, за да търси и предлага подкрепата си. Дипломира се със специалист по английски език и театрални изкуства в колежа Хановер, Индиана. 

Уди Харелсън остава във времето социално активен, известен застъпник за легализирането на марихуаната. Освен това е екоактивист и веган. През годините е имал и доста сериозни изцепки с полицията, докато укроти вътрешните си демони и канализира градивно нестихващата си енергия.  Признавал е, че е бил сериозно пристрастен към секса.

Първоначално се изявява на театрална сцена. Първата му съпруга Нанси е дъщеря на изтъкнатия драматург Нийл Саймън. Като дубльор в негова пиеса "Билокси блус" започва театралната кариера на Уди в Ню Йорк театър.

През 1985 година Уди става известен с участието си в емблематичния сериал "Бар Наздраве", в който играе ролята на бармана Уди Бойд. Същата година минава под венчило с Нанси, но се развеждат само месеци след това – точно когато е премиерата на дебютния му филм "Wildcats".

Номиниран е общо девет пъти за награда "Еми", от които печели веднъж през 1989 г. за ролята си в "Бар Наздраве". Играе и в "Уил и Грейс" като гадже на Грейс.

Изпъква в култовия "Убийци по рождение" на Оливър Стоун, в който си партнира с Джулиет Люис. Напълно откачен филм, който не печели критиката, но мнозина стават фенове на лентата, чийто сценарий (основната част) е писан от също толкова откачения Куентин Тарантино.

По това време Харелсън започва да излиза с бившата си асистентка Лора Лоуи, от която впоследствие има три дъщери.

Уди успява да придобие голяма известност, партнирайки си с приятеля си Уесли Снайпс в "Белите не могат да скачат" (1992). Кариерата на Харелсън набира скорост и правилна посока, когато участва във филма на Милош Форман "Народът срещу Лари Флинт". Играе Лари Флинт, издател на списание Hustler. През 1997 за тази си роля получава номинация за Златен Глобус и Оскар. След филма Харелсън е канен за участие в доста сериозни филми като например "Тънка червена линия" (1998).

Играта му в "Няма място за старите кучета" отново изпъква на фона на другите блестящи изпълнения на Хавиер Бардем, Томи Лий Джонс и Джош Бролин. Харелсън е в ключова роля като Карсън Уелс, ловец на глави. Филмът печели Оскар за "Най-добър филм и най-добър режисьор" на братята Коен. През 2007 г. във филма "Битка в Сиатъл" Харелсън играе местен полицай, чиято бременна жена губи бебето си по време на протестите на Световната търговска организация от 1999 година.

През 2009 г. Уди получава признание от критика и публика за изпълнението си на капитан Тони Стоун в "The Messenger". Много критици смятат това за най-добрата му роля, Харелсън е номиниран за награда "Сателит", награда "Златен глобус", награда на Гилдията на актьорите и награда за Оскар за най-добър актьор. За съжаление, отново не е отличен с него.

През 2012 се изявява в "Игрите на глада" на режисьора Гари Рос, базиран на едноименния роман на Сюзан Колинс.

През 2014 г. изиграва ролята на щатския детектив Мартин Харт в първия сезон на криминалния минисериал на HBO – "Истински детективи", където си партнира с Матю Макконахи. За ролята си е номиниран за наградата "Еми" в категорията "Най-добър актьор в драматичен сериал". А сериалът стои в челната тройка на най-добрите сериали, правени изобщо.

Харелсън играе шеф на полицията Бил Уилоуби в наградения с Оскар филм "Три билборда извън града" от 2017 г., за който получава номинация за Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля заедно със Сам Рокуел, който също играе във филма. Наградата печели Сам…

Дали и кога ще бъде оценен Уди от шепа критици или друг вид кръгове нас, истинските фенове, не ни вълнува. Надяваме се да участва все повече и интересни филми и да остане себе си. Приятно откачен, силно вярващ в каузи, които защитават човечеството, и създаващ контекст за световното киноизкуство.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види