Натали Айриш "рисува" с целувка върху платното

Натали е художничка, която не използва ръце, за да рисува. Достатъчно е да боядиса устни с разноцветни червила и да целува безброй пъти платното, докато получи желания резултат. А той е впечатляващ: невероятни портрети на най-известни представители на поп културата, като Мерилин Монро, Джими Хендрикс, Елвис Пресли,Ейми Уайнхаус.

Натали е родена на 8 октомври 1982 г. в Ню Орлиънс, Луизиана. След началното си образование се премества с родителите си в Хюстън, Тексас. Интересува се от изкуство от най-ранна възраст. Първите творби, за които си спомня, са ваза, две чаши и птица от глина, която изкопава от задния двор на дома им. Посещава художествена школа, мечтае да създаде нещо свое в изкуството, изпробва различни техники на рисуване, занимава се със скулптура, опитва се да прави картини, като нанася боята с върха на пръстите. Получава добри отзиви за работата си, но самата тя не остава удовлетворена.

Всичко се променя една вечер през 2001 г., когато се приготвя да отиде на купон. Решава да сложи ярко червило. Попива го със салфетка и осъзнава, че този интимен акт на целуването може да стане нейно изразно средство. Започва да експериментира и решава, че Мерилин Монро е идеалният образ, който да пресъздаде само с целувки.

През 2011 г. Натали привлича вниманието на медиите, когато уебсайтът Oddity Central разпространява неин видеоклип как създава картина чрез техниката на "рисуване" с устни. Така привлича вниманието на медиите и любопитството към изкуството й нараства. Всъщност от създаването на тази техника през 2001 г. докато художничката придобие известност минават 10 години.

Натали се ориентира предимно към портрета. За да създаде една такава творба, са необходими около пет стика червило. По време на творческия процес методично целува платното и повярвайте никак не е лесно да се оставят хиляди целувки върху него. Устните й се нуждаят от овлажняване, затова постоянно използва подхранващи балсами. Очите също се изморяват много, тъй като се налага прекъснато да приближава и отдалечава лице от платното.

Освен че намира странна техника за своето изкуство, Натали е принудена да намери и странен начин да живее.

"Живея като киборг… с инсулинова помпа".

Инсулиновата помпа е малко, компютъризирано устройство, чрез което подкожно се въвежда необходимата на пациента доза инсулин.

Натали има диабет тип 1, при което тялото унищожава клетките в панкреаса, които произвеждат инсулин. Така че човек трябва да инжектира тялото си с инсулин до края на дните си... или докато се намери друг лек за диабета.

Натали не знае много за това автоимунно заболяване, когато е диагностицирана на 18-годишна възраст. "Диабетичка съм от 2000 г., но винаги съм била художник". Болестта не я дефинира - ако не друго, я принуждава да се грижа по-добре за себе си, за да може да бъде творец. "Моята болест и моето изкуство са част от мен", казва вече 37-годишната художничка. Популярността й дава възможност да говори за неща, които са важни за нея и за много други хора. Чувства се удовлетворена и се надява, че болните от диабет ще намерят сили да посрещнат предизвикателствата и няма да се срамуват от болестта си, още по-малко да крият инсулиновата си помпа.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види