Мете Фредериксен или новата датска социалдемокрация

Камий Ба-Волерт от Франс прес

Мете Фредериксен е вероятният следващ премиер на Дания след победата на партията й на парламентарните избори в сряда. Тя със самочувствие въплъщава новата социалдемокрация, която подкрепя строгата миграционна политика в името на защитата на социалната държава.

Прехвърлилата 40 години провинциалистка "има работническа кръв, тя е социалдемократ четвърто поколение и с години се е подготвяла да ръководи партията, която познава много добре", припомня в. "Политикен".

Фредериксен става депутат на 24-годишна възраст през 2001 г. Била е министърка на заетостта, а след това на правосъдието, преди през 2015 г. да оглави най-голямата партия в Дания. Тя се възползва от напускането на Хеле Торнинг-Шмит, първата жена премиер на страната, която бе победена на парламентарни избори от либерала Ларс Льоке Расмусен.

Макар и предизборната кампания да се съсредоточи върху въпросите на климата и социалната защита в страна с минимална безработица и застаряващо население, Фредериксен "отказа да дава конкретни обещания, освен за имиграцията", пише "Политикен".

В началото на 2000-те години тя критикуваше политиката на прием на мигранти в Дания, която по думите й била "една от най-строгите в Европа". Макар обаче тази политика да се втвърди още повече, Фредериксен прегърна този суров курс, който Дания следва от близо две десетилетия.

Използвайки една вече обичайна за скандинавското кралство семантика, тя дори представи миналата година проект за реформа, в който се предвижда пращането на "незападните" мигранти в африкански лагери под надзора на ООН.

"Мете Фредериксен знае, че за да има успех в Дания, тя трябва да представи строга политика на имиграцията и даването на убежище", обобщи Улф Хедетофт, преподавател в Копенхагенския университет и специалист по политически култури.

"Просто констатирам, че днес 75 процента от депутатите подкрепят твърда имиграционна политика", аргументира се Фредериксен в излезлия тази пролет сборник с интервюта "Политически портрет".

Мете Фредериксен възнамерява да състави правителство на малцинството, нещо обичайно при пропорционалната система в Дания. Тя за всеки отделен случай ще разчита било на левицата, например за образованието, било на десницата, по-специално за миграционната политика.

Тя обаче ще трябва да подходи смирено към преговорите за съставяне на правителство. Победата й се дължи не толкова на резултата на партията й, която завърши първа, но с по-малко гласове, отколкото през 2015 г., колкото на успехите на другите леви партии и отстъплението на десните съюзници на досегашния премиер, либерала Ларс Рьоке Расмусен.

Обсебена от политика

Макар и да се очаква на 41-годишна възраст да стане най-младият премиер на страната, Мете Фредериксен далеч не е новак в политиката.

"Тя е обсебена от политиката, откакто стана на 17 години", довери за агенция Рицаус баща й Флеминг Фредериксен, бивш печатар и социалдемократически активист.

Фредериксен става член на социалистическата младеж на 15 години, а като тийнейджърка плаща членски внос на Африканския национален конгрес в Южна Африка.

"Никога не съм се съмнявал, че ако Мете поиска, ще стигне докрай", добави баща й.

Родената в Олборг разведена майка на двама тийнейджъри отдавна има страст към... списъците. "Изготвям списъци на нещата, които трябва да свърша. Обичам удоволствието от това, че съм завършила нещо, за да мога да премина към следващото", обясни тя.

Откакто оглави социалдемократическата формация, тя съумя да обедини различните крила в партията. През цялата предизборна кампания връзките й с медиите бяха изключително ограничени, в разрез с репутацията за прозрачност на северната страна.

"За пръв път от времето на Анкер (Йоргенсен, лидер на датските социалдемократи от 1972 до 1987 г.) имаме водач, когото всички в организацията подкрепят", каза за в. "Алтингет" партийният ветеран Бярне Лаустсен.

"Тя действа в духа на старата работническа партия", пише седмичникът "Веекендависен".

Докато предшественичката й водеше политика на бюджетни икономии в отговор на икономическата криза от 2008 г., Фредериксен защитава един "много по-ляв проект с повече разходи за социалната система", пише авторът Юл Кристиансен.

Тя възнамерява да направи възможно ранното пенсиониране при продължително упражняване на тежки професии и да спре бюджетните съкращения в здравеопазването и образованието.

Фредериксен публично защитава държавните училища и през 2010 г. бе критикувана, че е записала децата си в частно училище.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види