Снимка: Susie Cushner

Коя е най-скъпата книга в света

Kъм настоящия момент най-скъпата книга в света е на Джон Джеймс Оудубън, датира от 19. век и се нарича "Птиците на Америка". Когато беше обявена за търг от "Сотбис" първоначалната очаквана цена беше около 10 милиона щатски долара, но тези очаквания бяха надминати и накрая се продаде за 11,5 милиона щатски долара.

По-късно този месец се очаква да се продава до $ 10 млн. (£ 6,5 млн.).

"Птиците на Америка" е толкова значима заради чистата си красота. Това е шедьовър на илюстрацията", казва Ричард Дейвис, който е експерт - оценител на редки старинни книги. "Освен че са известни в редкия свят на книгите, "Птиците на Америка" също имат огромно историческо и орнитологично значение. Някои от птиците, нарисувани от Джон Джеймс Оудубън, са изчезнали, а едновременно с това той открива и нови видове.

Височината на книгата е около един метър включва и четири тома. "Птиците на Америка" е създадена от  Оудубън в периода 1827 - 1838.

Още през 1807 г. Оудубън усъвършенства техниката на зоологическата илюстрация, използвайки жици и въжета, за да се научи да придаде естествени пози на препарираните птици, които позлвал за модели. До 1820 г. той се стреми да илюстрира всички видове птици, открити в Северна Америка. Не откривайки финансиране в Съединените щати, 40-годишният натуралист събира илюстрациите си и заминава за Обединеното кралство, където успява да събуди интереса на няколко известни гравьори. За да събуди интерес към проекта си, той пътува и до Париж, където изнася серия лекции.

Незаконен син на френски морски капитан и креолска благородничка, Оудубън е бил пътуващ художник, който обикалял пустинята на Америка, която обожава. Според него сами "Птиците на Америка" е реалистична книга, тя се състои от илюстрации на реално съществуващи или съществували птици, които неговите съвременници са можели да срещнат в Северна Америка. Неслучайно книгата е определяна като един от шедьоврите на орнитологичното изкуство. И ето как един художник и любител-орнитолог може да превърне науката в изкуство, а критиците на неговото време дори да не се замислят колко неусетно това се е случило.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види