"Всички знаят"

Всички обичаме Киномания

Съвсем скоро (15 ноември) идва времето, когато киното царува за голяма част от любителите на седмото изкуство в София, но също така в Пловдив и във Варна. На последната до момента пресконференция, малко преди откриването на програмата, станаха ясни доста любопитни факти около фестивала. В "Клуб 1" - новооткрито пространство на мястото на бившата зала 42, организаторите разкриха някои от провокативните кампании и интригуващи заглавия, свързани с Киномания.

На първо място стана ясно – Коя е Невена?

В продължение на няколко седмици София бе залята с черни плакати с червен надпис "Коя е Невена?", а после същият въпрос се появи на ключови кръстовища в столицата. Акцията се оказа част от кампанията за популяризирането на филма "Времето е наше", който ще даде официален старт на Киномания на 15 ноември. В последния етап от кампанията една от актрисите във филма – Ирини Жамбонас - направи мълчалив пърформанс по време на основната пресконференция на Киномания, четейки книга с надпис "Коя е Невена?".

 

"Невена е образ от филма "Времето е наше", героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто "аз" на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното”, призоваха организаторите от НДК.

Филмът на режисьора Петър Попзлатев "Времето е наше" е избран за откриващ на тазгодишната Киномания.

Още акценти от българската програма

"Далеч от брега"
 

Софийската премиера на продукцията "Далеч от брега" ще е по време на Киномания. Пенко Господинов, Стефан Вълдобрев, Цветана Манева, Жорета Николова, Йоана Буковска и Мая Новоселска оформят звездния актьорски състав на филма на Костадин Бонев. Родната продукция ще бъде представена пред софийска публика по време на тазгодишната Киномания на 19 ноември от 18:30 часа в кино "Люмиер Лидл" Режисьорът е познат на почитателите на кинопанорамата с филма си "Потъването на Созопол", който беше избран за откриващ на фестивала през 2014 г.

"Далеч от брега"

"Далеч от брега" е базиран на цензурирания преди 1989 г. роман "Чайки далеч от брега" на Евгений Кузманов, определян като откровена сатира на тоталитарния режим. Българско-украинската копродукция представлява интерпретация на отношенията между твореца и цензурата по времето на комунизма...

"Мълчанието на сестра ми"
 

"Мълчанието на сестра ми" на режисьора Киран Коларов (който е и сценарист на филма) е сред родните продукции, които тазгодишната Киномания ще покаже. Трагикомичната история е за едно самотно и малко странно семейство, което бащата отдавана е напуснал (оставяйки след себе си само колекция от пеперуди – свидетелство за многобройните му връзки), ексцентричната майка Виена (бивша цигуларка, кръстена на Виенската филхармония), се опитва да сплоти, синът –тийнейджър, мечтае да стане писател на еротични романи, а 18-годишната сестра Анди умишлено отказва да говори и контактува само чрез таблета си. В това семейство, по думите на самия режисьор, е имало предателство и измяна, но в крайна сметка любовта преобразява духовния свят на майката и двете й деца. Анди (Каталин Старейшинска) се увлича по чаровния скитник Динко Кучето (Ованес Торосян), който вижда в младото момиче изгодна сделка, но в крайна сметка се оказва отчаяно влюбен в него...

Акценти от чуждестранните заглавия

"Те"

На 25 октомври ще бъде показан новият филм на Паоло Сорентино за Силвио Берлускони. Продукцията ще бъде представена само веднъж по време на кинопанорамата. Противоречивата и скандална личност на бившия италиански премиер Силвио Берлускони е в центъра на филма "Те" на италианския киномайстор.

"Те"

Режисьорът (който последно демонстрира таланта си с нашумелия сериал "Младият папа") споделя, че се интересува по-скоро от човека, който стои зад политиката, от неговите мисли и страхове и особено от страха от смъртта и старостта, които вълнуват всеки възрастен човек. Той го представя от различни гледни точки – като чаровник, женкар, привлекателен и стеснителен едновременно, чрез които обрисува сложната според него личност на Берлускони. Изоставен от политическите си съюзници, сваленият премиер е оставен да се справя с личната реалност отвъд публичните скандали, и тъкмо тук лежи същинската сила на "Те", казва за филма Пиърс Хандлинг, главен директор на Международния филмов фестивал в Торонто.

"Папа Франциск: Човек на думата си"

Ще видим и новия филм и на Вим Вендерс, прожекцията ще е в зала 1, на 24 ноември от 18:00 часа. Новият документален филм на трикратно номинирания за Оскар Вим Вендерс – "Папа Франциск: Човек на думата си" е сред хитовите заглавия на тазгодишната Киномания. Продукцията включва интервюта с духовния водач и кадри от негови пътувания, а премиерата му беше по време на фестивала в Кан. По време на филма папата отговаря на многобройни въпроси на хора с различна възраст и професия, обръщайки се директно и искрено към зрителите.

"Папа Франциск: Човек на думата си"

"Папа Франциск има подобно присъствие на екрана като някои от най-големите филмови звезди, с които ме е свързвала работата ми. Но при него то идва отвътре, от неговите убеждения и вяра, както и от желанието му да говори с всички нас.", споделя за главата на римокатолическата църква Вендерс.

"Рудолф Нуреев: Бялата врана"
 

Единствената прожекция е на 23 ноември в зала 1 "Рудолф Нуреев: Бялата врана" на третия филм на Ралф Файнс като режисьор. Той проследява живота на един от най-легендарните балетни артисти за всички времена. Сценарист на продукцията е Дейвид Хеър ("Часовете", "Четецът"). Филмът е базиран на книгата "Рудолф Нуреев: Животът" от Джули Кавана и се фокусира основно върху установяването на артиста в Париж в разгара на Студената война.

"Рудолф Нуреев: Бялата врана"

По собствените думи на Ралф Файнс, това което го е подтикнало към историята на Нуреев е: "Силата на млад изпълнител, който е жаден да разбере кой е като артист и като човек... силата на неговия дух, неговата решителност, това са неща, които истински ме вълнуват… Има една нишка във филма: трябва да се целиш по-високо, винаги по-високо"...

"Всички знаят"

Новото творение на талантливия Асгар Фархади ще видим в рамките на Киномания 2018 в единствена прожекция в зала 1. Филмът "Всички знаят" на прочутия ирански режисьор Асгар Фархади, който откри фестивала в Кан тази година, ще бъде едно от горещите заглавия, което Киномания 2018 ще представи. Звездната двойка Пенелопе Круз – Хавиер Бардем, която българската публика гледа наскоро в "Да обичаш Пабло", играят главните роли в този напрегнат психологически трилър за подозрения, пари и потомство. Партнира им обаятелният испаноезичен актьор Рикардо Дарин, а в продукцията участват още Едуард Фернандес, Барбара Лени, Инма Куеста, Елвира Мингес, Рамон Бареа. В центъра на историята е Лаура, която живее с аржентинския си съпруг в Буенос Айрес, но се връща в родното си село в Испания, заедно с децата си. Поводът е сватбено тържество...

Ще бъде оказано нужното внимание и признателност към две иконични имена за филмовото изкуство – режисьор и актриса. Ингмар Бергман, роден преди 100 години – ретроспектива, както и на знаменитата актриса Роми Шнайдер, родена преди 80 години…

Кино удоволствието ще продължи до 30 ноември и е важно да се отбележи, че тази година ще се продават билети онлайн.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види