Снимка: Официален Instagram профил

Съвременни творци на фокус: жената, която твори и говори чрез косата си

Много хора се възхищават на косата на афроамериканските жени. И има защо – независимо дали е стилизирана от велик коафьор или пък от ръцете на майка с въображение, този специфичен тип коса винаги е бил своеобразно произведение на изкуството.

21-годишната Laetitia Ky е съвременен творец, който създава впечатляващи шедьоври с косата си не само, за да демонстрира таланта си, но и за да обърне внимание на някои съществени проблеми, които засягат жените в нашето съвременно общество.

Ку е от Кот д'Ивоар, Западна Африка.Тя не е само творецът на своите произведения на изкуството, тя физически е и част от това изкуство. Нейното творчество действително е забележително, но е предназначено само за "консумация" през фотографии, които публикува в Instagram профила си. След като извае и документира своите своеобразни сулптури от коса (което може да отнеме от 20 минути до 2 часа), тя моментално ги разваля.

Творчеството на Ку се заражда още в ранна детска възраст, когато майка й я е научила сама да сплита косата си. От тогава досега Ку измисля и твори десетки арт произведения с косата си, а в последната година започва и да ги публикува в социалните мрежи, което резултира в над 58 000 последователи в Instagram.

Почти постоянно Ку среща възхищението на хората, но като всеки иноватор тя провокира и по-негативно мнение у други, които не могат да възприемат смисъла на това да се отделят часове в стилизиране на коса само в името на една снимка, която после с лекота да се нарече изкуство. Ку споделя, че дори има последователи в Instagram, които определят творчеството й по-скоро като вещерство. И все пак негативните коментари не могат да накарат Ку да спре да твори.

Сложно стилизирани и космическoгравитиращи – такива са косите на Ку. Те пресъздават ясни картини -  като например чайник, изливащ течност в чаша или пък ръце, които държат червило. В зависимост от настроението си или от емоциите, които иска да носят творбите й, Ку създава триизмерни форми, съчетани с кореспондиращо изражение на лицето, за да пресъздаде творби, които някои биха окачествили като дръзки, а други – като симпатични.

Косата на тъмнокожите жени винаги е била и продължава да бъде обект на противоречия. Тя е символ на отказа на тези жени да се подчинят на определени културни възприятия, наложени от масата хора. Афро прическите не са били просто хит през 60-оте и 70-те години, те по същество са били едно негласно политическо послание на движеняета, които са се борели с расовата дискриминация. Ку продължава това наследство и днес тя използва косата си, за да коментира по социални теми, които я вълнуват.

За да подкрепи движението #MeToo, Ку пресъздава с косата си сцена на мъж, който вдига полата на жена, а тя в знак на протест повръща в ръцете си. Ку пише под въпросната снимка в Instagram следното послание: "Хиляди жени по света стават жертва на сексуално насилие всеки ден, но много малко говорят за това, подават оплакване или инициират борба." Снимката е харесана от над 13 000 човека и коментирана от стотици жени, които са съпричастни с жертвите на подобен род насилие.

Още преди Ку да изложи мнението си по сериозни теми като сексуалния тормоз, тя споделя, че винаги е била социално ангажирана. Нейната изначална идея е била да превърне косата и таланта си в медия, която да засяга въпроси като самоувереността при жените, красотата на тъмнокожите, себеуважението и др.

Ку се надява, че ще мотивира младите жени по цял свят да ценят по-високо себе си, но има и един конкретен човек, когото си мечтае да достигне чрез изкуството си.

"Надявам се, че ще стигна и до Риана", казва Ку, споделяйки, че в продължение на десетилетие е фен на певицата, която възприема и като модел за подражание. "Тя е истинска, силна, интелигентна, предприемчива и изключително вдъхновяваща! Накратко, цялата й аура е изключителна и мисля, че ще полудея, ако някой ден тя хареса някоя от снимките ми в Instagram."

С прогресивно увеличаващите се фенове на Ку, както и с динамично променящите ѝ се концепции, нищо чудно съвсем скоро тя да превърне косата си в международен посланик на най-значимите социални проблеми в съвременното ни общество.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види