Разбитите връзки си имат музей

Късчетата емоция, които остават след раздялата, никога не са били представяни чрез физически обекти, които да символизират парченца от изгубената любов. До откриването на Музея на разбитите връзки.

Музеят на разбитите връзки в хърватската столица Загреб е дело на креативния тандем Олинка Вищица и Дражен Грубишич, който продължава да действа, дори след раздялата им през 2003 г. И по-точно, тази раздяла е причината музеят въобще да съществува.

Когато се разделят, Олинка и Дражен се шегуват, че могат да направят музей с всички останали от връзката им вещи. Три години по-късно тази шега започва да става реалност, като те събират първите си артефакти от приятели.

С времето колекцията се увеличава, а идеята намира поддръжници и така музеят потегля на световно турне между 2006-2010 г. Артефактите на изгубената любов са видяни от над 200 хил. души по света.

Когато колекцията се връща в Хърватия, Олинка и Дражен опитват безуспешно да уредят място за постоянен музей чрез местното министерство на културата. Двамата разбират, че трябва да реализират идеята си сами и през 2010 г. стават собственици на първия частен музей в Загреб.

В наши дни Музеят е отворен всеки ден и в него можете да видите всевъзможни предмети от всевъзможни връзки - от мечета и ключове дo обувки и брадви. Дарителите са анонимни, но оставят кратка бележка с описание на артефакта и историята около него.

Олинка и Дражен искат тяхната концепция да бъде нещо повече от изложбено помещение с артефакти, останали от изгорената любов. Те искат тяхната идея да прерасне в експеримент-платформа на по-широк спектър от гледни тички по една тема, която е позната на всички по света. Освен това, Музеят дава възможност на хората да се отърват от непотребните вещи останали от техните бивши, което също е познато на всеки.

Универсалността на идеята е оценена от американския адвокат Джон Куин по време на престой в Загреб. Той решава да отвори американски музей в Холивуд в сътрудничество с оригиналния в Хърватия. Музеят в Лос Анджелис отваря врати през 2016 г., като основната част от колекцията е от местни дарители и съвсем малка - от Загреб.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види