Duos habet et bene pendentes!

Историята за легендарната жена-папа е добре известна. За първи път през 13. век се появява информация за евентуално съществуващ папа Йоан VIII. В тази връзка хронистът Жан де Мейи пише, че жена, преоблечена като мъж, става папски секретар, благодарение на характера и талантите си, след това кардинал и накрая папа. След две години папеса Йоана, която скрива бременността си, следствие на плътската си връзка със саксонския посланик Ламберт, получава контракции и ражда по време на папско шествие към базиликата "Сан Джовани ин Латерано". Според Мейи е убита с камъни от разярената тълпа.

След като се разбира, че за папа е избрана жена, Ватиканът започва да извършва ритуална проверка чрез палпация на мъжествеността на избрания папа като го кара да седне на стол с дупка. Ако всичко е както трябва, проверяващият трябва да извика: Duos habet et bene pendentes!, т.е. Има два и висят добре!

Макар мнозина да смятат, че това е само една легенда, тогава за какво Ватиканът използва sedia stercoraria (стол с дупка), който наистина съществува? Два достигат до наши дни. Единият е изложен във Ватиканския музей, другият в Лувъра. Относно тези тронове с дупка също има спорове и различни мнения.

За първи път автентичността на историята за жена-папа се оспорва през XV век. От средата на XVI в. мнението на повечето историци е, че тя е измислена. Смята се, че легендата възниква като подигравка към порнокрацията - управлението на блудниците, период, през който римските понтификати са под силното влияние на  консула Теофилакт и най-вече на неговите съпруга и дъщеря: Теодора и Марозия. Тяхното влияние е резултат от политически и любовни интриги, в резултат на които Светият престол заемат незаконнороденият син, внук и правнук на Марозия.

Темата вълнува и съвременните учени. Анализ на древни сребърни монети показват, че Папеса Йоанна може да е съществувала. Според Майкъл Хабикт, археолог в Университета "Флиндърс" в Аделаида, Австралия: "Монетите наистина обърнаха залога в полза на една тайна, но истинска история". Хабикт подробно развива своята теза в книгата си "Папа Йоан", която излезе от печат през август, т.г.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види