Снимка: Andrew Branch

Пантофи за здраве

Над 400 хиляди бактерии полепват по подметките на обувките ни

Пантофите печелят двубоя с обувките, след като здравни експерти силно препоръчват да се събуваме при първа възможност на прага на дома си.

Дълги години домашните пантофи бяха дискриминирани и се считаше за доста плебейски навик да се разделяме с обувките си още във входното антре на дома. Много хора бродеха из домашните помещения със същите обувки, с които бодро крачеха по улиците на града. Но този навик се оказва много опасен за здравето. Учени от университета в Аризона предупредиха, че по подметките ни полепват 421 хиляди бактерии от 9 различни щама.  Сред тях фигурират E-coli, която предизвиква диария и проблеми в чревния тракт, Serratia ficaria, предизвикваща респираторни инфекции и Klebsiella pneumoniae, която може да причини пневмония и менингит. "Подметките влизат в допир с изпражнения от птици, от кучета, с микроорганизми от тоалетните, които са богати източници на E-coli зарази, обяснява авторката на проучването Кели Рейнолдс. Да се носят обувки у дома е една от най-големите грешки, които можем да допуснем!"

Друго проучване на специалисти от университета Бейлър установи, че дзифтът от асфалта и тротоарните плочки, полепващ по подметките ни, увеличава риска от ракови заболявания. Токсините полепват по обувките ни под формата на прахови частици, след което попадат в дома ни.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види