Снимка: hasanpartners.fi

Колекция дрехи за бременни деца

Създадена, за да обърне погледа на света към ужасяващата реалност

Финската креативна агенция hasan & partners създаде колаборация с модната дизайнерка Паола Сухонен, за да стартира кампанията “Дрехи за 12-годишни бременни“. Кампанията има за цел да обърне погледа на света към проблема с детската бременност, който се проявява все по-често в развиващите се страни. Инициативата цели събирането на средства, които да дари на организацията за правата на децата Plan International.

Колекцията “Hamptons” на Паола Сухонен включва дръзки цветове, които привличат вниманието от пръв поглед в комбинация с игриви принтове, които се срещат често в детските дрешки. Идеята е контрастът с обичайните дрехи за бременни да впечатлява от пръв поглед. Колекцията е представена от малката Фрида, която е на 12 години и се очаква да роди съвсем скоро. Сесията е заснета от популярната фотографка Мийри Коутаниеми.

Инициативата е промотирана от филм, който се разпространява в онлайн пространството. Той показва група деца, които играят щастливо и безгрижно под слънчевите лъчи, в тотален контраст с малката бременна Фрида, позираща с модел от колекцията.

“Създаването на колекция облекла за бременни деца е противоестествено и смущаващо, точно това е идеята, която влагаме”, коментира Ану Ньемонен от hasan&partners, който се грижи за осъществяването на кампанията от нейното възникване. “Дрехите представят шокиращата истина за 7 милиона деца, които забременяват всяка година. Това е колекция, която не би трябвало да съществува и която, на първо място, не би трябвало да има приложение. Докато потресаващата статистика среща реалността всеки ден, равносметката показва, че тези момиченца попадат под минимума на академичното и социално ниво спрямо връстниците си.

Фрида получава подкрепа от семейството си, но много от тези деца нямат същия късмет. Моралното изоставяне на дете от неговото семейство често може да бъде критичен фактор в социалното му отчуждение в такава деликатна ситуация. Като много момичета със същия проблем, Фрида ще прекара доста време извън училище, което ще направи наваксването с уроците и постигането на целта да стане медицинска сестра още по-голямо изпитание за нея. “Да забременея беше просто грешка и сега животът ми е съсипан. Не мога да ходя на училище или да играя с приятелите си“, признава Фрида “Ще бъда щастлива, ако снимките помогнат на други момичета.“

Ева Анттила, Маркетинг директор на Plan International Финландия казва в свое изявление, че включването на провокативната и смела кампания на агенцията hasan & partners ще помогне за опознаването и справянето с проблема по неконвенционален, но ефективен начин. Дизайнерката Сухонен описва колекцията като ненужна и нещо, което не би искала да продава. Тя се надява, че смущаващата концепция ще предаде правилно важното си послание. “Кампанията събира в едно два много наболели проблема – правата на децата и на жените. Надявам се, че хората ще се събудят и ще осъзнаят при какви обстоятелства живеят милиони момичета в развиващите се страни.“

Целта на кампанията е да използва формата и визията на посланията, с които борави модата, за да илюстрира тази ужасяваща и тъжна реалност. За да има повече деца, които да изживяват детството си такова, каквото то трябва да бъде. За да разбират възрастните колко чувствителни и безпомощни са децата. За да ги защитават. За правата на децата и жените.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види