Снимка: Guliver/iStock

Умни очила превръщат носа в тайно дистанционно управление

Международен екип от учени разработи умни очила, като вместо да интегрира в тях екран, камера и тъч панел, добави на рамката сензори за носа.

Сензорите от този вид се използват за измерване на електрически сигнали около и в окото при диагностицирането на някои заболявания. Те позволяват също да бъдат записани движенията на очите на актьор в специалните ефекти в киното и да бъдат прехвърлени върху неодушевен герой. Умните очила се използват по подобен начин, но вместо движения на очите, регистрират движението на носа. Те могат да разграничат между намръщване, потъркване, хващане на носа. Това са сигнали, които се превръщат в команди за други устройства. 

Тези умни очила на външен вид не се различават от нормалните. Те ще са много полезни, ако човек иска дискретно да даде някаква команда. Например, ако седи на заседание и се прави, че улавя всяка дума на началника, може без да се издава да преглежда имейла си. Така, ако почеше носа си, ще може да прехвърли от едно съобщение на друго. Очилата също могат да се използват да управляват дистанционно основни функции на смартфони, като регулиране на силата на звука или изпращане на предварително зададени отговори на текстови съобщения.

Ключовият аспект на тези умни очила е, че жестовете не винаги ви правят да изглеждате сякаш взаимодействате с друго устройство. Постоянното търкане може да накара другите да се чудят дали злоупотребявате с наркотиците, но със сигурност няма да разберат, че просто разглеждате Tinder.

В разработката са участвали учени от университета КАИСТ в Южна Корея, Сейнт Андрюс в Шотландия, технологичния институт на Джорджия и университета Кейо в Япония.

И това може би е посоката, към която трябва да поемем. Интелигентните аксесоари не трябва да дублират всичко, което могат да направят нашите смартфони и компютри, а вместо това да служат като допълнителен начин за взаимодействие с устройствата, без които не можем да живеем.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види