Снимка: Nik Shuliahin

Финансово зависимите мъже са по-склонни към заболявания

21 век е ерата, в която дефинираните роли в семейството като институция са се размили съвсем и вече нищо не е същото. Сега е времето, в което патриархатът се разпада, все повече жени заемат мениджърски позиции в големи корпорации и обезпечават семействата си финансово, докато мъжете им предпочитат да си останат вкъщи, за да поддържат дома и да се грижат за децата. На много от тези съвременни мъже, смазани от ежедневието и работната рутина, може да изглежда идилично да си стоят вкъщи и жена им да се грижи за издръжката. Учени обаче доказаха, че това е пагубно за здравето, съобщи в. "Дейли мейл".

Според проучване жените, които печелят повече от мъжете си, са все повече и това се отразява изключително зле на мъжете. Такова положение за мъжа увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, хронични белодробни проблеми, рак и диабет. То е и изненадващо стресиращо. Причината е, че е пагубно за чувството за мъжественост. Затова, когато са изместени от позицията на осигуряващи финансово семейството, мъжете компенсират с пушене, алкохол и нездравословна храна.

За изследването си социолози от университета "Рътгърс" са наблюдавали почти 1100 семейни двойки в продължение на три десетилетия. Предишно изследване установи, че ако мъжете си стоят у дома, са склонни към повече изневери и съвсем пренебрегват домакинските задължения. Освен това, резултатите сочат, че тези мъже са склонни към социална изолация и тревожност. "Нашето проучване показва, че ролите в семейството дефинират до голяма степен реакциите на индивидите към социални сравнения между половете"

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види