Австрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост – любимото им пиво е полезно за творческата продуктивност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Consciousness and Cognition".
Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка, отговорни за креативността. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл.
"Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар преживяване "Аха", сравнимо с момента "Еврика", обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек.
Като потвърждение на връзката между питието и творчеството историята може да предложи доста примери с велики писатели, художници, музиканти, на които чашката не е била чужда.
За целите на настоящото проучване 70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност, след като са били разделени на две групи - употребили силно пиво с 5.2% концентрация на алкохол или консумирали почти безалкохолна негова версия с 0.5% , действаща като плацебо. В резултат "пиячите“ на по-силното пиво регистрирали среден резултат 6/10 при изпълнение на креативни задачи, докато другите регистрирали около 4/10.
Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от пивото върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди.
В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.