Снимка: Christian Gertenbach

Още една причина да пием бира

Учени доказаха, че пивото стимулира креативността

Австрийски изследователи имат добра новина за почитателите на бирата, която със сигурност ще ги накара да вдигнат тост – любимото им пиво е полезно за творческата продуктивност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на публикация в сп. "Consciousness and Cognition". 

Авторите на проучването от университета на Грац са установили, че една или две бири стимулират части в мозъка, отговорни за креативността. Специалистите обясняват, че пивото разхлабва контролиращите мозъчни инстинкти и окуражава спонтанната мисъл. 

"Консумацията дори на ниска доза алкохол вреди на изпълнителния контрол, но улеснява разрешаването на творчески проблеми. В настоящото изследване установихме, че леко опиянените участници се справят по-добре на тестове за креативност, отколкото изследваните лица на плацебо. Откритието е в съгласие с наблюденията, че разрешаването на творческите проблеми често се случва спонтанно, плод е на по-гъвкави мисли и е придружено от т.нар преживяване "Аха", сравнимо с момента "Еврика", обяснява ръководителят на екипа Матиас Бенедек. 

Като потвърждение на връзката между питието и творчеството историята може да предложи доста примери с велики писатели, художници, музиканти, на които чашката не е била чужда. 

За целите на настоящото проучване 70 доброволци на възраст между 18 и 32 години са били подложени на тестове за креативност, след като са били разделени на две групи - употребили силно пиво с 5.2% концентрация на алкохол или консумирали почти безалкохолна негова версия с 0.5% , действаща като плацебо. В резултат "пиячите“ на по-силното пиво регистрирали среден резултат 6/10 при изпълнение на креативни задачи, докато другите регистрирали около 4/10.

Експертите отбелязват, че благоприятният ефект от пивото върху творческата продуктивност се дължи на скромни количества, докато прекомерната консумация може да й навреди. 

В тестовете за изпълнителен контрол алкохолът се е отразил неблагоприятно върху участниците и от двете групи.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види