Снимка: Pixabay

Борбата срещу ХИВ – цели и тенденции

Организацията на обединените нации си е поставила амбициозната задача до 2020 г. 90% от хората по света, които имат ХИВ, да са наясно със своя статус, 90% от диагностицираните да получават устойчива антиретровирусна терапия(АРТ) и 90% от хората, подложени на АРТ, да са с неоткриваем статус.

Постигането на статус "неоткриваем вирусен товар" (за който е важно навременното диагностициране и започването на терапия веднага) означава, че вирусът е бил потиснат и редуциран, неговото съдържание в кръвта и семенната течност е станало толкова малко, че не може да бъде предаден на друг партньор дори при сексуален акт без презерватив. 

Най-трудно за постигане е откриването на деветдесетте процента от всички заразени, тъй като за много хора страхът от стигмата и дискриминацията е по-силен, отколкото желанието да се погрижиш за себе си, а и често отделният индивид се чувства смазан при сблъсъка си със здравната система и социалната политика в конкретната страна. Но веднъж определен кръга на ХИВ-позитивните постигането на другите две цели е напълно възможно и в някои страни е вече факт. Лечението е безплатно за пациента, то се покрива от бюджета на Здравното министерство. Всеки новооткрит ХИВ-позитивен може да бъде включен веднага на лечение.

Ключовият въпрос тук е ранното диагностициране. В България липсата на адекватно сексуално образование води и до липсата на култура на тестване, кампаниите са спорадични и недостатъчно популярни, а държавна политика сякаш напълно отсъства. Според официални данни за миналата година регистрираните случаи са около 2 500, но за реалните се предполага, че са между два и три пъти повече.

В София функционират само три центъра за анонимно и безплатно тестване - Център за сексуално здравеСтолична регионална здравна инспекция (СРЗИ) и Център по наркомании, като работното им време е доста ограничено и в нито един човек не може да се тества след 17:00 ч. Проблеми има и с качеството на самите тестове, а някои видове (за резистентност) не се предлагат.

Въпреки това, тенденцията у нас е положителна, защото през последните години запазваме ниското разпространение на инфекцията в страната - под 1% спрямо базовото население. Статистиката отчита ръст на заразените хомосексуални мъже, но това се дължи по-скоро на факта, че гей мъжете в последно време се чувстват по-уверени да разкрият истинската причина, поради която са се заразили. И тъй като ХИВ се предава основно по сексуален път, от изключителна важност е мотивирането на хората с рискови контакти да проверяват своя здравен статус.

Трябва да е напълно ясно обаче, че благодарение на модерното лечение носителите на инфекцията не само запазват здравето си, но и предотвратяват предаването на вируса на други и могат да водят пълноценен живот.     

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види