Захарта има същия ефект върху мозъка като кокаина

Mалко хора могат да устоят на изкушението на захарта. Но причината не е само в изобилието от захарни продукти, което ни предлагат супермаркетите. Спирането на захарта е трудно, защото тя води до пристрастяване.

Учени твърдят, че захарта може да бъде също толкова пристрастяваща, колкото и нелегални наркотици като кокаина – със същото непреодолимо желание и симптоми при липса на достъп до наркотика. Те твърдят, че захарта дори трябва да се счита за "портален наркотик" - т.е. такъв, който отваря вратата към използването на по-твърди наркотици.

Данни от тестове с животни сочат за значително припокриване на консумацията на добавени захари с ефектите, които обичайно се забелязват при употреба на наркотици като склонност към прекаляване, пристрастяване, липса на способност за отказване, опиоидни ефекти и други признаци на зависимост.

Проучването, публикувано в Британския журнал за спортна медицина, посочва, че захарта, подобно на кокаина и опиума, се рафинира от растенията, за да се получат чисти бели кристали, което значително увеличава нейните пристрастяващите свойства.

Учените пишат още, че захарта, подобно на кокаина, променя настроението, най-вероятно чрез способността й да предизвиква центровете за удоволствие в мозъка и усещането за награда, което води до желанието за повече захар.

Въпреки че консумацията на рафинирана захар и храни с големи количества добавена захар не се препоръчва по редица причини, имайте предвид, че други учени нарекли изследването "абсурдно". Том Сандърс, професор по хранене в Кралския колеж в Лондон, казва пред Guardian, че сравнението между пристрастяващите свойства на захарта с тези на твърдите наркотици, е "абсурдно". Според него макар любовта към сладкото да създава навик у хората, консуматорите нямат симптоми на абстиненция, когато намаляват приема на захар.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види