Снимка: Jeahn Laffitte

Октоподите променят цвета си по време на сън

Октоподите променят цвета си и потъмняват по време на сън. Специалисти от зоологическата градина в град Уестминстър в Колорадо са заснели странното поведение на свой питомец. Според тях е възможно мимикрията да е предизвикана от това, че октоподът сънува хищници.

Добре известна е способността на тези същества да се сливат до неузнаваемост със заобикалящата ги среда посредством специални клетки в кожата им - хроматофори. Тези специализирани клетки се разширяват и свиват и изтласкват пигменти на повърхността на кожата.

На заснетите кадри от зооложката Сара Стивънс се вижда как октопод променя цвета си от светъл на тъмен по време на сън. Учените си задават въпроса дали тези животни също като хората преминават през фаза на бързо движение на очите, докато спят.

Изследователите се затрудняват и от факта, че за разлика от човека, октоподите нямат една централна нервна система. Мозъчните им клетки са разпределени по цялото им тяло и това дава възможност на тези мекотели да имат изключително прецизен контрол над всички части на своята анатомия.

Специалистите допускат, че невроните на октоподите, отговарящи за пигментните им клетки, се активират несъзнателно по време на сън, ако животните сънуват заплаха.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види