Снимка: Guliver / iStock

В Ливан най-накрая отмениха закон, позволяващ на изнасилвачи да избегнат затвора, ако се оженят за жертвата

Законът е в сила от 40-те години на миналия век

Парламентът на Ливан отмени днес законов текст, позволяващ на мъже, извършили изнасилване, да избегнат затвора, ако се оженят за жертвата си, предадоха АП и Ройтерс.

Отменянето на закона, който е в сила от 40-те години на миналия век, бе предшествано от многогодишна борба на защитници на правата на жените. Тунис, Мароко и Египет вече премахнаха подобни законови текстове, а по-рано този месец това стори и йорданският парламент.

Клаузата "омъжи се за насилника" остава в наказателните кодекси на Алжир, Ирак, Кувейт, Либия, палестинските територии и Сирия, както и в няколко латиноамерикански държави, Филипините и Таджикистан, съобщи "Хюман райтс уоч".

Консервативните среди в Близкия изток поддържат тази законова норма с аргумента, че бракът спасява честта на жената и нейното семейство. Правозащитни организации твърдят, че кампании за отменяна не правилото "омъжи се за насилника" има и в други арабски страни като Бахрейн, Ирак, Кувейт и Сирия.

В отменения член 522 от ливанския наказателен кодекс се казваше, че ако изнасилвачът се ожени за жертвата, обвиненията срещу него се снемат, а в противен случай подлежи на затвор до седем години или повече, ако пострадалата е умствено или физически увредена.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види