Снимка: Ralf Genge

Тръмп или Ким Чен-ун е по-голяма заплаха за САЩ, пита "Файненшъл таймс"

Заемайки неутрална позиция към двете страни в сблъсъка в Шарлотсвил, Тръмп разбуди най-злите демони от миналото на Америка

Скандалът с реакцията на президента Доналд Тръмп на действията на неонацистите в Шарлотсвил се разраства и е централна тема на британските медии.

В редакционна статия лондонският "Гардиън" отбелязва, че Тръмп отива все по-далече в снизходителното си отношение към расистката десница и сега ще трябва да плати цената за това - както в страната, така и извън нея. С изявленията на пресконференцията след печалните събития в Шарлотсвил той "преднамерено и шокиращо пресече линията, която разделя приемливото от неприемливото в поведението на избран демократичен лидер в многорасово общество". "Сега Тръмп трябва да се изправи пред последствията на своето спонтанно и неизвинимо решение. Тези последствия трябва да включват начина, по който лидерите на расово пъстрите европейски страни, включително Великобритания, ще градят отношенията си с президента на САЩ от този момент нататък", пише вестникът.

Сега е моментът, в който Америка и светът трябва да демонстрират ясна морална позиция, каквато президентът на САЩ, за нещастие, е неспособен да заеме. Има позиция, която е правилна, и позиция, която не е. Расизмът, антисемитизмът, защитата на "бялото" превъзходство и нацизмът, в нова или стара форма, са грешната страна. Лидер, който не може да каже това ясно и категорично, е не само заблуден невежа. Той също така губи моралното право и голяма част от правото си да бъде уважаван като лидер. А именно в тази позиция Тръмп се постави сам, заключава "Гардиън".

В друга статия в същия вестник авторът - Ричърд Улф, пише, че "президентът на САЩ сега е симпатизант на неонацистите". Неговата пресконференция след събитията в Шарлотсвил бе "гротескна демонстрация" на съпричастност с расистите насилници. Това поне можа да обедини неговите съпартийци републиканци във възмущението им от техния президент, отбелязва той.

Доналд Тръмп - неонацисткият симпатизант - постигна онова, което Доналд Тръмп - президентът - показателно не успя да стори: да обедини нацията. Една неимоверно раздробена страна - по расов, класов, културен и политически признак - се оказа слисана от гротескната проява на симпатия към расистите насилници. Това са същите расисти насилници, които хора от Белия дом ден по-рано нарекоха "престъпници и разбойници", пише авторът на "Гардиън" - поне тези думи те бяха вложили в устата на Тръмп, който ги прочете.

Но това беше в понеделник. А ден по-късно лидерът на страната (която неизменно се представя за опора на свободата и справедливостта за всички), обяви на всеослушание, че в Шарлотсвил има "много хубави хора", които просто са се присъединили към неонацисткото шествие, за да протестират срещу премахването на една статуя.

За съжаление на Тръмп, политическата реакция на неговото изказване беше единодушна: тотално възмущение. Заставайки като апологет на расистите, Тръмп по магичен начин жегна дори собствената си Републиканска партия, отбелязва "Гардиън".

"Файненшъл таймс" също обръща внимание на кризата в управляващата Републиканска партия, която президентът предизвика със скандалните изявления, че и двете страни в сблъсъка в Шарлотсвил имат вина. "Републиканците не могат да да се разграничат от това, което президентът върши, без да се отрекат от самите себе си", пише вестникът.

Авторът поставя въпроса по интересен начин: "кой представлява сега по-реална заплаха за САЩ: Ким чен-ун или Доналд Тръмп"? На теория, това очевидно е лидерът на Северна Корея. Но ако неговите ракети трудно могат да достигнат САЩ, американската демокрация е в "ударния обсег" на Тръмп по всяко време, отбелязва с ирония той.

Издигайки "чадър" над домораслите неонацисти, върховният главнокомандващ на САЩ дава рамо на най-смъртоносната идеология в историята. И фактът, че президентът не разбира това - или още по-лошо: че го разбира, но не му пука, - е академичен въпрос. Куклуксклановци и техните "спонтанно присъединили се" спътници не могат да повярват на успеха си. Тръмп си е Тръмп, заставайки на тяхна страна.

Въпросът е какво смята сега да направи Републиканската партия по отношение на своя президент, пита "Файненшъл таймс" и обяснява, че заиграването с белите расисти от Юга е проблем от десетилетия за тази партия. Това може да доведе до катастрофална загуба на изборите през 2018 г. и според автора такова поражение трябва да бъде с внушително мнозинство (за демократите), за да се преодолее дълбоката поляризация на Америка.

По-тревожното в случая обаче е, че американската демокрация върви към форма на граждански разпад. Заемайки неутрална позиция към двете страни в сблъсъка в Шарлотсвил, Тръмп разбуди най-злите демони от миналото на Америка, пише в заключение "Файненшъл таймс".

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види