Снимка: Alias Аnton

Каква е тайната на идеалните палачинки

При толкова много рецепти за палачинки, изборът за идеалната съботна закуска е труден. Американски химици обаче определиха тайните съставки, които ще направят произведението ви идеално - лимонов сок и масло.

Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дългото разбиване на тестото, което го прави жилаво и на буци.

Лимоновият сок трябва да е в съотношение 1 супена лъжица на 1 чаша мляко. Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Тази комбинация гарантира мехурчета, които надигат тестото, докато се готви. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.

Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма на печеното. Тя протича между 140 и 160 градуса по Целзий и създава букет от аромати и вкусове. Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види