Каква е тайната на идеалните палачинки
При толкова много рецепти за палачинки, изборът за идеалната съботна закуска е труден. Американски химици обаче определиха тайните съставки, които ще направят произведението ви идеално - лимонов сок и масло.
Те разкриха и най-голямата възможна грешка при правенето на палачинки - по-дългото разбиване на тестото, което го прави жилаво и на буци.
Лимоновият сок трябва да е в съотношение 1 супена лъжица на 1 чаша мляко. Добре е сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Тази комбинация гарантира мехурчета, които надигат тестото, докато се готви. Така палачинките стават леки и пухкави. От содата за хляб те ще покафенеят апетитно.
Ефектът се дължи на реакцията на Маяр, която е между аминокиселините в протеините и захарите. Именно на нея се дължи вкусната миризма на печеното. Тя протича между 140 и 160 градуса по Целзий и създава букет от аромати и вкусове. Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.
Малко стопено масло в сместа също подсилва реакцията. То забавя и освобождаването на глутена, от който палачинките стават жилави. Що се отнася до количеството му, химиците препоръчват да се експериментира. Повечето рецепти посочват четвърт чаша масло на две чаши мляко.

