Снимка: iStock

Скандалите с родителите са най-чести

Конфликтите са повече, когато сме женени и все още нямаме деца

Противно на мита за вечната омраза с тъщата и свекървата, източник на титанични конфликти, финландски учени доказаха, че най-често се караме със собствените си родители, пише в. "Дейли мейл".

Изследователски екип от университета в Турку изследвал над 1200 брачни двойки. Те установили, че свадите с родителите са най-чести, когато сме женени и все още нямаме деца. Това може би се дължи на пещерния ни инстинкт за надпревара за ресурсите и от факта, че най-често контактуваме именно с родителското тяло. Нещата се променят след като в семейството се появят децата. Тогава жените най-често се карат със своите свекърви и те правят повече скандали, в сравнение със своите съпрузи.

Според финландските психолози, когато се появи дете в семейството, се предизвиква репродуктивния интерес на бабата и дядото по линията на отсрещната страна, което води до конфликти. Тъстът и тъщата, свекърът и свекървата започват да се изживяват като членове на семейството покрай внучето. Контактите им стават по-чести и поводите за свади - по-разнообразни.

Много често майките се проявяват като "пазачи на крепостта" спрямо техните деца и те стриктно контролират достъпа на другите до техните чеда. Това също е потенциална основа за конфликти. Така се обяснява защо снахата често се дразни от това, че свекървата отделя повече време в грижи за внучето от родната й майка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види