Снимка: Toa Heftiba

Как да запазим връзката си, докато сме социално изолирани

Независимо дали сте двойка, която трябва да работи от вкъщи, или семейство с деца, които имат нужда от вашето внимание, или просто съквартиранти, които отдавна не са се засичали у дома, сега става ясно колко трудно може да бъде вашето съжителство. И макар да няма яснота и по този въпрос, бракоразводните адвокати в световен мащаб вече потъркват ръце в очакване на повече клиенти след края на извънредното положение.

Качеството на взаимоотношенията ни ще бъде много важно в тези безпрецедентни времена от нашето съществуване. Социалната изолация, напрежението покрай финансовата ви несигурност и спорадичните фундаментални разминавания в мисленето създават риск за вашата връзка.

Предлагаме ви няколко съвета за предотвратяване на високото напрежение и бързото му разсейване при поява.

Не си правете сами заключения за това как се чувства партньорът ви

Дори връзки с дългогодишен опит, преминали не едно изпитание, са поставени в невиждани до момента условия и изпадат в особено емоционално състояние. Семейният терапевт Aoife Drury твърди: "Често хората си мислят, че другите изпитват същите емоции и имат същите мисли като техните. Тези умозаключения пораждат негодувание, тъй като лежат на погрешни очаквания. Антидот на това поведение са ясните и открити диалози, чрез които ще избегнете "четенето на мисли". Никой от нас не изживявал подобно събитие и всеки от нас ще реагира, но и ще се справи по различен начин."

Общувайте открито

Понякога е трудно да си признаеш, че те е страх или че си разстроен. Drury казва, че това е ключово за стабилната връзка. "Повишената тревожност може да предизвика негативни емоции като гняв и чувство на безсилие. Когато това се случва, трябва първо да го осъзнаете и да го признаете пред себе си. Когато сте наясно със себе си, можете да предупредите любимите си хора, че се чувствате зле и е възможно да реагирате нетипично. Това, разбира се, не извинява лошото поведение, но помага за разбирателството и предотвратява акумулирането на стреса."

Друг семеен терапевт Kate Moyle обръща внимание на момента, в който започваме да се обвиняваме един друг. В стресова ситуация, това се случва все по-често и изглежда най-лесната тактика, но всъщност не е от полза за никого. "Комуникацията е ключова. Опитайте се да бъдете открити един към друг, използвайки изречения, които започват с "Аз" и "Аз чувствам… " и избягвайте изречения като "Когато ти… , аз… " или пък "Ти ме караш да чувствам… "

Приемете, че това е изпитание

Aidan Jones от организацията за подкрепа Relate казва, че трябва да бъдете по-благородни от обикновено. "Каквото и да се случва, по-важно е вие как го приемате, как реагирате, как се справяте. Ако сте склонни да спорите, може вирусът да стане основната причина за спора. Може би вие искате да знаете всичко за ситуацията, а партньорът ви предпочита по-малко информация и да има нужда от повече разсейване. Запомнете, че има много различни начини за справяне със стресова ситуация, и че вашият не е единственият.“     

Отложете другите проблеми за после

Въпреки че е нормално да има напрежение в тази ситуация, не трябва да се възползвате от това, за да говорите и за тях. Задръжте ги за по-късно. Това съветва Jones: "Големи и трудни разговори не са подходящи, докато се справяте с текущата ситуация, особено ако някой от вас е болен или пък си мисли, че има симптоми."

"Някой от вас може да има по-близки възрастни хора или такива със здравословни проблеми. Това може да го притеснява повече от другия. Опитайте се да разберете партньора си в тази ситуация. Подбирайте битките си и ако не си струват, преглъщайте гнева си."

Не се потапяйте изцяло в работата си

Ако и двамата работите от вкъщи и това затруднява управлението на работата и връзката ви, опитайте се да разграничите "работния" от "личния" живот. Moyle казва, че това може да е трудно в началото и да ви изиграе много лоша шега.

"Ако работите вкъщи, не позволявайте на домашната работа да ви обърква – следвайте работното си време. Може да ви се иска да измиете чиниите, но по-добре е да вземете съзнателното решение, че това ще остане извън времето ви за работа. За много хора работата от вкъщи не е лесна, тя ограничава капацитета ни, така че опитайте се да не добавяте допълнителен стрес чрез "домашен" стрес."

Създайте си рутина

Murray Blacket, също семеен консултант, казва: "Установете рутина. Не работете по пижама. Правете почивки за кафе, чай, хапване в определени часове. Ако имате градина или тераса, излезте за кратко на въздух. Не се претоварвайте."

За двойките тя препоръчва и общи занимания след работно време. Нещо, което правите заедно и не е работа. Може би нов сериал, който да гледате заедно.

"Мозъкът обича линии на поведение и мрази случайностите, така че го улеснете с определени линии на поведение." – казва Drury.

Уточнете семеен план

Терапевтът Dr Kalanit Ben-Ari казва, че ако се налага да прекарвате дълго време заедно, трябва да съберете цялото семейство, за да обсъдите и изградите стратегията си. "Кога ще пишат домашните си децата, кога ще се пуска пералня и кога миялна машина. Уточнете какви са отговорностите на всеки един към домакинството." 

Друга препоръка е да започнете семеен проект. Помислете за нещо, от което имате нужда и ли ще ви донесе удоволствие. Може да закупите огромен пъзел и да го подредите заедно. Може да вземете всички албуми със снимки и снимки извън албуми, да купите нови и да организирате всичко. Тези семейни дейности ще ви сближат и ще направят времето у дома по-приятно и по-полезно.

Отговаряйте на въпросите на децата, когато ви питат за коронавируса

Много родители чувстват, че не искат да говорят за това повече – първопричината за домашния затвор. Но ако децата ви имат важни въпроси и вие не им отговорите, сами ще предизвикате допълнително напрежение.

Drury казва: "Децата са умни и ще имат много въпроси. Ако не им отговорите, това ще увеличи тревогата и объркването им. Ако говорите с факти и обяснения, ще ги облекчите. Няма нужда сами да провокирате разговор, оставете ги те да се водят според любопитството си."

Отнасяйте се мило един към друг

Независимо с кого споделяте дома си, всяка връзка може да бъде подобрена с мило отношение. Beresford казва: "Разберете, че всеки ще почувства напрежение в един момент. Дори децата ще усетят негативната страна на това да не ходиш на училище. Опитайте се да бъдете благодарни и да благодарите всеки ден на хората около вас. Похвалете се за това, че се справяте добре със ситуацията. Бъдете щедри един към друг. Ако усетите агресия в себе си или желание да смъмрите някого, опитайте дихателна техника за успокояване – вдишвате бавно за 5 секунди, задържате 2-3 секунди и издишвате бавно за още 5 секунди."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види